Švedski parlament odbio Lofvena, nastavlja se politički zastoj

EPA/PONTUS LUNDAHL

Švedski parlament u petak na glasovanju očekivano nije dao drugi mandat koalicijskoj vladi socijaldemokrata Stefana Lofvena, čime se povećala vjerojatnost prijevremenih izbora nakon tri mjeseca političkog zastoja.

Glasovanje u rujnu ostavilo je parlament bez većine, a blokovi lijevog i desnog centra od tada nisu uspjeli postići sporazum o novoj vladi koja neće uključivati protuimigrantske Švedske demokrate.

Parlament je glasovao s 200 glasova protiv i 116 za novi mandat Lofvenu, trenutnom vršitelju dužnosti premijera. To je tijelo već jednom glasalo protiv socijaldemokrata, u rujnu, no kao premijera je odbacilo i desničara Ulfa Kristerssona.

“Velikom se brzinom krećemo prema novim izborima”, kazao je Kristersson, čelnik Umjerene stranke, prije glasovanja u petak.

Njega je parlament odbacio prošli mjesec nakon što su ga odbile podržati centrističke i liberalne stranke, nominalno članice njegovog bloka četiriju stranaka.

Čelnica centra Annie Loof ovaj je tjedan poručila kako ostaje odlučna držati dalje od vlasti Švedske demokrate, populističku stranku povezanu s ksenofobijom.

Parlament smije odbiti još dva kandidata za premijera prije raspisivanja novih izbora.

Komentiraj