Švedski inženjeri se nadaju da će putnički zrakoplovi u budućnosti imati elektropogon

Screenshot YouTube

Švedski inženjeri u jednom hangaru u gradu Göteborgu se nadaju kako će doprinijeti budućnosti avijacije bez korištenja starih fosilnih i novih biogoriva.

Tvrtka Heart Aerospace radi na projektu izrade putničkog zrakoplova ES-30 na elektropogon. Avion će imati mjesta za 30 putnika.

Za medije je otkriveno da je ovo veliki izazov, no ovakvi projekti će na neki način odrediti budućnost avijacije i zrakoplovnog prometa. Sredinom stoljeća avioni na elektro ili solarni pogon bi trebali biti pogodni za kraća putovanja.

Model ES-30 predstavlja patente i tehnologiju, koja će se koristiti i usavršavati u budućnosti, a trebao bi biti sposoban prijeći put od 200 do 400 kilometara. U današnje vrijeme popularniji su mali sportski zrakoplovi s elektromotorom, a kretanja u autoindustriji dodatno potiču razvoj ovakvih projekata.

Nedavno je u Washigtonu izveden probni let putničkog zrakoplova s elektromotorima. Prototip Alice je pokazao dobre perfomanse, a inženjerski tim se nada kako bi ovaj avion mogao ostati u zraku sat ili dva.

Komentiraj