EPA/RITCHIE B. TONGO

ŠVEDSKA Obavještajci upozoravaju na moguće uplitanje u skore izbore

Švedska predizborna kampanja mogla bi biti meta miješanja stranih sila, upozorila je u četvrtak švedska sigurnosna policija Sapo, pozivajući glasače da budu kritični prema informacijama na društvenim medijima.

Sapo ističe da se sigurnosna situacija općenito pogoršala te da su prijetnje s kojima je zemlja suočena veće nego prethodnih godina.

“Taj nam je trend zajednički s ostatkom Europe, to je zabrinjavajuće”, rekla je čelnica agencije Charlotte von Essen, predstavljajući godišnje izvješće.

U vezi rujanskih općih izbora, agencija je istaknula potencijalne prijetnje na tom području. Kazala je da se očekuju širenje dezinformacija i kibernetički napadi.

“Naša procjena je da ćemo imao legitiman izborni rezultat”, kazala je Susanna Trehorning, voditeljica stručnjaka Sapoa zaduženih za osiguranje regularnosti izbora.

Ocijenila je da je švedski izborni sustav otporan na moguće prijetnje, napominjući da se glasove prebrojava ručno.

Vjerojatna je i povećana aktivnost krajnje desnih skupina, uključujući neke koje se natječu na izborima.

U izvješću se ističe povećanje broja nasilnih ekstremista, posebice islamista, u zemlji s “nekoliko stotina na tisuće”.

Susjedna Rusija “glavna je obavještajna prijetnja Švedskoj”, navodi Sapo.

Izvješće spominje i sprječavanje špijunaže te potencijalnih napada izoliranih napadača. Napad kamionom u središtu Stockholma prije godinu dana u kojem je poginulo petero ljudi primjer je izazova u otkrivanju takvih osoba.

Komentiraj