Neutralna Švedska priključiti će se NATO-ovu Centru izvrsnosti za stratešku komunikaciju sa sjedištem u susjednoj Latviji, u prilikama porasta napetosti s Rusijom na području Baltika, priopćio je taj centar u petak.

“Priključenje NATO-vu centru izvrsnosti STRATCOM-u kao partner suradnik korak je koji je za Švedsku po sebi razumljiv”, rekao je za AFP Janis Sarts, ravnatelj tog tijela kojemu je sjedište u Rigi.

Švedska vojska se nedavno službeno i trajno vratila na otok Gotland u Baltičkome moru, dok kruže nagađanja je li zemlja sposobna braniti svoj teritorij od Rusije.

Švedska nije članica NATO-a, ali je u Partnerstvu za mir koje je pokrenuto 1994. radi jačanja vojne suradnje saveza i zemalja nečlanica.

Sarts je dodao da se Finska, druga neutralna zemlja na Baltiku, već priključila STRATCOM-u uspostavljenom 2015. u vrijeme krajnje zabrinutosti da će Kremlj utjecati na većinu latvijskih stanovnika koji govore ruskim jezikom, u jeku ukrajinske krize.

Uz Latviju, u centru je trenutačno još šest NATO-vih članica: Velika Britanija, Estonija, Njemačka, Italija, Litva i Poljska.

Francuska i Nizozemska su pokazale zanimanje da u budućnosti budu članice.

Komentiraj