ŠVEĐANI O ŽIVOTU U ‘DOBA KORONE’: “Želimo pomoći našim herojima”

Piše: Petar Fehir

U zemlji sa 10 milijuna stanovnika trećeg dana travnja službeno je bilo  5568 zaraženih koronavirusom, umrlo je 308 građana, 103 osobe su izliječene, a 393 je bilo na intenzivnoj njezi. Šveđani su zabrinuti zbog korone, ali imaju puno povjerenje u vlasti koje su se odlučile protiv epidemije boriti uz mnogo manje zabrana i strogih pravila nego vlade mnogih drugih zemalja.

“Besplatno vozimo zdravstvene radnike” – direktor taxi tvrtke

“Kriza je i prilika da se pokaže solidarnost i pomogne drugima. Tako su taksisti u Malmö-u odlučili besplatno voziti na posao zdravstvene radnike univerzitetske bolnice. Želimo da oni izbjegnu vožnju javnim prijevozom kako bi bili više zaštićeni”, za list “Aftonbladet” rekao je Tebin Salih, direktor jedne taxi tvrtke. Njegova tvrtka ima 60 vozača i svi su podržali tu odluku. “To radimo”, kaže Salih,” jer je Malmö naš grad i želimo pomoći našim herojima, koji u ovim danima krize, podnose najveći teret.”

“Stockholm je najgore stradao” – službenik državne uprave

Regija Stockholma najgore je pogođena virusom korone. “U trećini domova za stare identificirana je zaraza.”, potvrdio je Carl Smitterberg iz Ureda za državnu upravu. “Takvih je ustanova ukupno 29.” To je ozbiljan problem i sada moramo naporno raditi da zaustavimo širenje.”, rekao je Smitterberg za SVT. Prema njegovim riječima, obaviješteni su rođaci svih zaraženih. Istovremeno se očekuje da će se brojka oboljelih dodatno povećavati radi kašnjenja nekih domova u izvještavanju. Od 1. travnja Vladinom mjerom zabranjene su posjete tim domovima.

“Negdje nema dovoljno zaštitne opreme” – sindikalistica

“Situacija je pomalo kaotična za starije osobe.”, kaže Elisabeth Antfolk, predsjedavajuća sindikata Komunal, u sekciji za pomoć i brigu o starijim osobama u Stockholmu. “U nekim smještajima trenutno nema zaštite opreme pa ni sapuna za umivanje”, izjavila je za list “Ekot”. Problem su i bolovanja. “U nekim je domovima”, kaže Antfolk, “između 25 i 50 posto zaposlenika na bolovanju. Vidjeli smo primjere kada osoblje treba ući bez odgovarajuće zaštitne opreme u prostor s potvrđeno zaraženom osobom. Razumno je bojati se te situacije.”, zaključuje Elisabeth Antfolk.

Komentiraj

Source:Petar Fehir