Svećenik Valentin tajno je vjenčavao mlade parove, postao je zaštitnikom zaljubljenih

Svake godine diljem svijeta pošalje se više od milijarde čestitki za Valentinovo. Time se Valentinovo smjestilo uz bok vodećeg globalnog blagdana – Božića. Iako su brojni i oni, koji Valentinovo ignoriraju i zamjeraju komercijalnu notu čitave priče, činjenica je kako sve više ljudi slavi taj praznik i daruje, ne samo ljubavne partnere, već i druge drage osobe, te prijatelje.

Legenda o Danu svetog Valentina ima podužu povijest, koja seže sve do Staroga Rima, točnije do 3. stoljeća. U to je doba kršćanstvo još bila mlada, nova religija. Vladajući car Klaudije II. Gotski izdao je naredbu, prema kojoj se vojnici nisu smjeli zaručivati niti ženiti, jer je smatrao kako zbog toga muškarci neće htjeti ići u borbe i ratovati, nego će radije ostajati kod kuće s ženom i djecom.

Svi su svećenici poslušali carev proglas, osim jednog, svećenika Valentina. On je odlučio mlade parove vjenčavati u tajnosti. Kad je za to doznao, car Klaudije je odlučio pogubiti svećenika Valentina i to odsjecanjem glave, a taj se tužni događaj zbio u predvečerje 14. veljače 269. godine. Pogubljeni je svećenik bio obožavan u narodu, pa su Valentina sunarodnjaci ubrzo proglasili svetim i zaštitnikom mladih i zaljubljenih parova. Kada se nakon nekog vremena u Rimu kršćanstvo učvrstilo, svećenici su i sami proglasili 14. veljače blagdanom svetog Valentina.

Komentiraj