Hrvatski lovci u subotu su svečano obilježili spomendan svog zaštitnika sv. Huberta u Karlovcu gdje se okupilo oko 1.200 članova Hrvatskog lovačkog saveza te su svečanim mimohodom prošli gradskim ulicama i pokazali snagu čak 1050 lovačkih društava kroz koja djeluje 62.000 lovaca.

Predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza, general Đuro Dečak, rekao je da je lovstvo staro koliko i čovječanstvo te naglasio da kultura hrvatskog lovstva počiva na onoj iz vremena Austro-ugarske, a nastavlja se sve do danas, s tim da se od 2010. organiziraju i nacionalna okupljanja. Rekao je da je to prilika kada se treba prisjetiti poginulih i ranjenih branitelja u Domovinskom ratu jer je, kako je naglasio, mnogo lovaca sa svojim oružjem u tim teškim vremenima stalo među prvima u obranu domovine.

Dečak je izvijestio i da HLS ima pripremljen tekst Zakona o lovstvu.

“Od svih 28 zemalja članica EU, samo u Hrvatskoj lovačka društva kao ovlaštenici prava lova, javna ili privatna, odgovaraju za štetu nastalu u prometnim nesrećama nastalim zbog naleta na divljač. A činjenica je da ceste nisu lovišta i da se pri gradnji autocesta nisu poštivala mišljenja lovaca o migracijskim putovima divljači i gradnji zelenih prijelaza na tim mjestima. Ako se to ubrzo ne riješi, Hrvatski lovački savez bit će prisiljen pravdu potražiti na nekom od međunarodnih sudova”, rekao je Dečak.

Vinko Pavlić, predsjednik Lovačkog saveza Karlovačke županije i podpredsjednik HLS-a podsjetio je da se značaj djelovanja lovaca mjeri kroz milijune tona hrane koju lovci ubace u lovišta, ali i tone smeća koje svake godine iznesu.

“Lovci nisu ubojice, lovci obavljaju programirani odstrel, sukladno planu gospodarenja. Po desetogodišnjoj lovno-gospodarstvenoj osnovi imamo točno brojno stanje divljači i to zahvaljujući dva do četiri godišnja prebrojavanja krupne i sitne divljači. Radimo i na sprječavanju bolesti u lovištima. S Ministarstvom poljoprivrede radimo na sprječavanju širenja ‘velikog američkog metilja’ kod običnog jelena, jer bi, bez pravovremene i sveobuhvatne akcije, mogli ostati bez populacije jelena običnog”, rekao je Pavlić.

Na Dan sv. Huberta, lovci su položili vijence na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskog ratu te nazočili svetoj misi u nacionalnom svetištu sv. Josipa na Dubovcu.

Komentiraj