SVEČANOST U HNK Obilježena druga obljetnica ulaska Hrvatske u EU

FaH

Hrvatske vlasti obilježile su u srijedu drugu obljetnicu ulaska Hrvatske u EU prijamom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu na kojem su se okupili strani veleposlanici i državni vrh.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik sabora Josipo Leko bili su na prijamu koji je organizirala potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Premijer Zoran Milanović nije došao na službeno obilježavanje obljetnice ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja 2013. kao najmlađe i 28. članice unije europskih država, a u vladi se nije moglo doznati zašto.

 

  • Hrvatske vlasti obilježile su drugu obljetnicu ulaska Hrvatske u EU
  • Svečanost je održana u zagrebačkom HNK
  • Na prijemu su se okupili strani veleposlanici i državni vrh

 

Pusić je u govoru istaknula da je put prema članstvu trajao 12 godina, od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 2001. do ulaska u punopravno članstvo 1. srpnja 2013.

“Bilo je to 12 godina u kojima se zemlja jako promijenila”, rekla je šefica hrvatske diplomacije.

Pusić, ujedno predsjednica manjeg koalicijskog partnera HNS-a, istaknula je da je pristupanje Uniji bio prvi i jedini konsenzus vlade i oporbe, “konsenzus oko toga da je EU sigurno okruženje za Hrvatsku”.

Po njezinim riječima, Hrvatska može puno pridonijeti uspjehu Europe na jugoistoku kontinenta “koji je u povijesti bio izvor nestabilnosti”.

“Sa svim susjedima u i izvan EU-a nastavljamo raditi na tome”, rekla je Pusić.

Komentiraj