Svečano zatvoren 10. Vukovar film festival – Festival podunavskih zemalja

Dodjelom nagrada najboljim filmovima u subotu navečer svečano je zatvoren 10. Vukovar film festival – Festival podunavskih zemalja (VFF) na kojemu je nagrada za najbolji dugometražni film pripala rumunjskome igranom filmu “Matura”, redatelja Christiana Mungiua.

Žiri u sastavu Anja Šovagović Despot, Anita Juka i Igor Tomljenović za najbolji dugometražni film ovogodišnjeg VFF-a izabrali su rumunjski igrani film “Matura”, redatelja Christiana Mungiua. Najbolji kratkometražni film je njemački film “Sve će biti u redu”, redatalja Patricka Vollartha, dok je najbolji dokumentarni film njemački dokumentarac “Zabrana s neba”, redatelja Andreia Schwartza. Posebno priznanje dodijeljeno je njemačko-poljskome dokumentarcu “Dodir Anđela”, redatelja Mareka Tomasza Pawlowskog.

Na 10. VFF-u Nagrada za životno djelo dodijeljena je hrvatskoj glumici Mariji Kohn. Nagradu “Krsto Papić” za poseban doprinos hrvatskom filmu dodijeljena je Ivi Gregureviću kojemu je nagradu Branka Papić, kći Krste Papića.

“Zadovoljan sam kako je protekao ovogodišnji 10. po redu Vukovar film festival. U šest dana imali smo više od stotinu gostiju i više 200 sudionika. VFF je sadržajno najjači festival u Hrvatskoj”, rekao je direktor VFF-a Igor Rakonić..

Svečanosti zatvaranja festivala nazočio je i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je rekao kako vjeruje da će festival biti još uspješniji i bogatiji, te i dodao kako bi volio da, se u skladu s nazivom koji nosi, VFF dodatno poveže s Dunavom.

Na ovogodišnjem VFF-u prikazano je 90-ak filmova podijeljenih u 13 kategorija. Filmovi su prikazivani u četiri grada – Osijeku, Valpovu, Belom Manastiru i Vukovaru na deset lokacija.

Komentiraj