Svečano otvorenje počasnog konzulata Japana u Splitu

HINA/ Mario STRMOTIÆ/ ik

Svečano otvorenje počasnog konzulata Japana u Splitu počelo je u srijedu navečer domjenkom u hotelu “Park”, kad je predstavljen počasni konzul Ivan Vodopivec, a u četvrtak će na zgradi i službeno biti postavljena ploča tog konzulata.

Veleposlanik Japana u Hrvatskoj Keiji Takiguchi rekao je na svečanom domjenku da su odnosi između Japana i Hrvatske dobri te da su je mnogo mogućnosti za njihov daljnji razvoj, čemu pridonosi i sve više japanskih turista na jadranskoj obali.

“Splitsko područje važna je destinacija japanskih turista, a naš počasni konzulat u tom gradu će im ubuduće biti na usluzi”, rekao je Takiguchi.

Istaknuo je kako se svake godine u japanskim brodarskim kompanijama zaposli oko 600 hrvatskih pomoraca, što pridonosi jačanju gospodarskih veza dviju zemalja.

Kako je rečeno na domjenku, prošle je godine Hrvatsku posjetilo više od 200.000 turista iz Japana.

Načelnik sektora za izvaneuropsku suradnju u Ministarstvu vanjskih poslova Vice Skračić rekao je kako odnosi između Hrvatske i Japana imaju dugu tradiciju, a posebice je istaknuo da se hrvatska opera “Nikola Šubić Zrinski” Ivana pl. Zajca u Japanu izvodi više od 100 godina.

“Japanci prilikom izvedbe te opere posebice ističu uzvik ‘U boj, u boj’ zato što poštuju nacionalne vrijednosti i nekoga tko se žrtvovao za svoj narod, kao što je to učinio Nikola Šubić Zrinski”, rekao je Skračić.

Počasni konzul Japana u Splitu Ivica Vodopivec rekao je kako je počašćen što je imenovan na tu dužnost.   Istaknuo je da brodarska tvrtka “NYK Shipmanagement”, kojoj je on izvršni direktor već 14 godina, surađuje s japanskim brodarskim kompanijama.

“Japanci jako cijene hrvatske pomorce te ih zato i angažiraju na svojim brodovimim”, rekao je Vodopivec.

Počasni konzulat Japana u Splitu počeo je raditi u studenome 2016., a ovlašten je za četiri dalmatinske županije: Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku, Zadarsku i Dubrovačko-neretvansku.

Komentiraj