HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Svečano otvorena Noć muzeja

Noć muzeja, kulturna manifestacija koja besplatnim ulazom i posebnim programima jednom godišnje do kasno u noć u muzeje tradicionalno privuče veliki broj građana, u petak se održava na više od 200 lokacija diljem Hrvatske, a službeno je otvorena u Zagrebu, u Domu Zagrebačkog tjelovježbenog društva Hrvatski sokol.

Organizator Noći muzeja, Hrvatsko muzejsko društvo je s Hrvatskim športskim muzejem odabralo tu lokaciju za otvorenje, u skladu s ovogodišnjom temom – sportom, s obzirom da je ta dvorana simbol zagrebačke i hrvatske tjelovježbe, kao i sportske gimnastike.

Tom prigodom ondje je otvorena izložba “Hrvatski sokol”, koja uz pomoć plakata, fotografija i novinskih isječaka podsjeća na 140. obljetnicu izlaska prvog broja najstarijeg hrvatskog časopisa posvećenog tjelovježbi i sportu “Sokol” te 135. obljetnicu izgradnje prve tjelovježbene i sportske dvorane.

Prvi nacrt zgrade izradio je 1881. aktivni član Hrvatskog sokola, čuvar sprava, a kasnije i dugogodišnji nadzornik zgrade, Milan Lenuci. Dvorana je izgrađena prema projektu Aleksandera Seća i Ferdinanda Kondrata potkraj 1883. godine, u samo šest mjeseci.

Izgradnju je donirao sam klub donacijama i kreditom, a rezultat je bila najveća dvorana u Zagrebu, koja je danas jedna od najstarijih sportskih dvorana u Europi, očuvana gotovo u izvornom obliku i služi istoj svrsi.

Na otvorenju je izveden kratki sportski program mladih gimnastičara i gimnastičarki Hrvatskog sokola, a nastupio je i aktualni svjetski prvak na preči Tin Srbić.

 

Od ovogodišnje teme očekuje se više nego inače – definirati sport kao baštinsku vrijednost

Dubravka Osrečki Jakelić, koja je s Vesnom Jurić Bulatović, utemeljila Noć muzeja, rekla je kako se od ovogodišnje teme očekuje više nego od bilo koje teme dosad.

“Želimo sport, kao nešto što uvijek bio potvrda identiteta, i u najširem smislu definirati kao baštinsku vrijednost”, napomenula je, dodavši da je fundus s više od 45 tisuća predmeta Hrvatskog športskog muzeja baza, a programi koje je predložilo više od 200 ustanova “pokazuju milijunske potencijale, od klasičnih muzejskih sportskih predmeta do prisutnosti sporta u svim medijima”.

“Do cilja ima dugo, no na cilju nas čega puno veći muzej od sadašnjih prostora Hrvatskog športskog muzeja u Praškoj, a možda i novi muzeji i zbirke posvećeni sportu u mnogim drugim sredinama”, dodala je Osrečki Jakelić.

Vesna Jurić Bulatović smatra kako su brojke od 250 do 350 tisuća posjetitelja Noći muzeja “nevjerojatne”, osobito kada se zna koliko je posjetitelja na utakmicama. “Noć muzeja ima za cilj promociju hrvatskih muzeja, promociju baštine i stvaranje nove publike, a osobito nam je važno što se u muzeje tijekom godine vraća dio posjetitelja na standardna događanja”, ustvrdila je.

Danira Bilić, ravnateljica Hrvatskog športskog muzeja, ustvrdila je kako Hrvatski športski muzej, iako mlada institucija, osnovana 2003. godine, ima dugu tradiciju prikupljanja najvažnije nacionalne građe vezane uz sport, pa danas raspolaže iznimno bogatom građom nastalom u proteklih sedamdesetak godina – više od 45 tisuća muzejskih predmeta, oko 200 000 fotografija i negativa te oko 30 tisuća jedinica dokumentacijske i knjižne građe .

Pozdravila je ovogodišnju temu Noći muzeja, među ostalim i zbog “potencijala koji ona ima u tome da se sport shvati izvan samo natjecateljskog aspekta, već u osvješćivanju da je on dio društva, “reflektira njegove dobre i loše stvari, ali pokazuje težnje i nadanja društva ka probitku vlastitih i društvenih barijera i granica”.

Izaslanik ministrice kulture, državni tajnik Krešimir Partl rekao je, otvarajući Noć muzeja, kako muzeji nisu samo važni za kulturu, nego i Hrvatsku kao čuvari našega identiteta. “Pred novom ravnateljicom Hrvatskog športskog muzeja su veliki zadaci, pronalazak adekvatnog prostora koji će dostojno moći prikazati uspjehe hrvatskog sporta, ne samo radi nas, nego radi djece, da se upoznaju sa sportom koji će ih potaknuti na razne uspjehe”, naglasio je Partl.

Vlasta Krklec predsjednica Hrvatskog muzejskog društva, rekla je kako je ta najbolja kulturno-turistička manifestacija na nacionalnoj razini ove godine okupila više od 200 muzeja, galerija, knjižnica, dječjih vrtića, gimnazija, arhiva u 110 gradova i općina, što su “izvrsne brojke”. “Kao Društvo osobito nas raduje što se svake godine uključuju novi sudionici, pogotovo u malim mjestima i na otocima gdje svi željno iščekuju Noć muzeja”, dodala je.

Izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Ivica Lovrić je rekao kako je Grad Zagreb već trinaest godina s Hrvatskim muzejskim društvom partner na toj manifestaciji koju zajedno razvijaju te izrazio uvjerenje da će tako nastaviti i dalje.

Trinaesta Noć muzeja ovogodišnjom temom nastoji sagledati postojeće zbirke vezane uz sport, potaknuti stvaranje novih zbirki i muzeja te istaknuti značaj sporta, s obzirom na njegovu kulturološku vrijednosti i prisutnost u raznim oblicima društvenog i individualnog stvaralaštva.

Muzeji i brojne druge institucije priredili su brojne programe, otvaraju nove izložbe i predstavljaju tekuće projekte, održavaju koncerte, predavanja, radionice, uz zabavu, gastronomsku ponudu te poneki sportski ili tjelovježbeni događaj.

Proteklih godina Noć muzeja je obišlo ukupno više od dva milijuna posjetitelja, a samo prošle godine njih je više od 250 tisuća bilo u 215 muzeja i drugih institucija. Ovogodišnji rezultati bit će objavljeni idućih dana.

Komentiraj