Tomislav Pavlek/ tp

Svečano otvoren obnovljeni Dom ratnih vojnih invalida Domovinskog rata Grada Zagreba

Svečanost otvaranja obnovljenog Doma ratnih vojnih invalida Domovinskog rata Grada Zagreba održana je u ponedjeljak navečer u Zagrebu, u nazočnosti predstavnika vlasti, brojnih branitelja, ratnih vojnih invalida i članova njihovih obitelji.

Uzvanici, izaslanici predsjednice i premijera te predstavnici braniteljskih udruga zahvalili su gradskoj upravi Zagreba, koji je “bio i ostao stožerno mjesto hrvatske obrane”, te istaknuli potrebu očuvanja zajedništva izgrađenog u najteža vremena.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved osvrnuo se na glasine da se o pojedinim hrvatskim braniteljima i generalima vode istrage za ratne zločine te poručio: “Pobjednici smo i ponašajmo se kao pobjednici. Vlada Republike Hrvatske znat će zaštititi sve hrvatske branitelje”. Najavio je da njegovo ministarstvo za nekoliko dana kreće u izradu zakona koji će obuhvatiti sve probleme hrvatskih branitelja.

Voditelj Ureda za branitelje Grada Zagreba Miodrag Demo kazao je da je Zagreb imao i ima s čime pohvaliti, pobrojavši niz projekat koje je Grad poduzeo za branitelje te najavivši da je na redu izgradnja doma branitelja u Rakitju, koju će koristiti sve branitelji koji dolaze u Zagreb rješavati probleme.

Demo je zamjerio odsutnost najviših hrvatskih dužnosnika na svečanosti. “Trebali su doći Predsjednica Republike, predsjednik Sabora i premijer. Ako njih nema među nama, neće ni nas biti među njima”, kazao je Demo, praćen snažnim pljeskom, te zaključio: “Moramo skupiti sve glave na jedan kup i biti jedinstveni. Moramo im puhati za vrat za volju jedne i jedine Hrvatske domovine”.

Predsjednik HVIDR-e Grada Zagreba Ante Tandara zahvalio je Gradu Zagrebu i gradonačelniku Milanu Bandiću, te podsjetio da je Zagreb za obranu Hrvatske dao više od 60 tisuća branitelja, od kojih je oko 1300 položilo živote, a oko pet tisuća njih se nosi s teškim posljedicama. Njima će taj dom biti mjesto koji će im olakšati život i ojačati ih da se nose tim posljedicama, ali mogu ga koristiti svi hrvatski branitelji, kazao je.

Gradonačelnik Bandić, koji je došao sa zakašnjenjem na svečanost, primio je brojne zahvale nazočnih, te poručio kako nema što govoriti nakon brigadira Deme, jer podržava sve što je on rekao.

Dom je blagoslovio biskup u miru Juraj Jezerinac, kazavši da je primanje blagoslova odluka da ćemo se truditi živjeti prema načelima evanđelja.

Komentiraj