Svečano otvaranje OI u Tokiju: Prizori su spektakularni, nedostaje samo publika

U petak u 13 sati po hrvatskom vremenu počela je svečana ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju.

Igre, koje su zbog pandemije koronavirusa odgođene na godinu dana, održavaju se bez gledatelja. Na svečanom otvorenju tako je samo 950 VIP gostiju, a sportaši će prošetati sa zastavama pred praznim tribinama stadiona.

Hrvatsku će u Tokiju predstavljati 59 sportaša.

Pratimo uživo:

14:20 Olimpijskim stadionom prošla je i hrvatska delegacija! Sandra Perković i Josip Glasnović unijeli su Hrvatsku zastavu na stadion.

Hrvatska ima ukupno 59 predstavnika, 39 u muškoj i 20 u ženskoj konkurenciji. Na otvaranju ih je zbog obaveza i restrikcija bilo oko 25.

PHOTO: HINA/ Damir SENČAR

14:00 Same Igre nešto kasnije otvorit će japanski car Naruhito, koji će tako ponoviti ulogu svog djeda Hirohita koji je 1964. godine proglasio otvorenim OI koje su također održane u Tokiju.

13:50 Sportaši izlaze po – japanskoj abecedi. Nakon Angole izašli su predstavnici Jemena

13:40 Krenuo je defile sportaša. Prva je, tradicionalno, izašla Grčka. Iza njih krenula je reprezentacija izbjeglica koja od Igara u Riju sudjeluje na OI-ju.

13:35 Diljem Tokija održavaju se prosvjedi protiv održavanja Olimpijskih igara

13:30 Održan je performans koji prikauike suživot Japanaca s prirodom. Najviše je motiva povezano s drvodjeljstvom. Tesari i drvodjeljci su na stadionu napravili i sastavili olimpijske krugove.

13:25 Održana je minuta šutnje za sve preminule na svijetu od koronavirusa.

13:20 Tribine stadiona na svečanom otvorenju nažalost su prazne. Ipak, Japanci se okupljaju ispred stadiona.

13:15 Na svečano otvorenje došli su japanski car Naruhito te predsjednik MOO-a Thomas Bach. Šestero slavnih bivših japanskih sportaša na stadion je unijelo japansku zastavu.

Očekuje se dolazak i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, čija zemlja je domaćin sljedećih Igara. U Tokio je stigla i Jill Biden, supruga američkog predsjednika Joea.

13:10 Na početku ceremonije održan je veliki vatromet

13:00 Počela je svečana  ceremonija . Glavni dio ceremonije bit će defile nacija, atletskom stazom proći će predstavnici 205 država, a među njima i Hrvatska. Čast nošenja zastave pripala je Sandri Perković i Josipu Glasnoviću.

Komentiraj