Svečano obilježena 25. obljetnica hrvatsko-američkih diplomatskih odnosa

HINA/ Tomislav PAVLEK

Sjedinjene Države hrvatski narod uvijek je gledao sa simpatijama i nadama, a one danas na Hrvatsku gledaju kao na “sidro stabilnosti” u ovom dijelu Europe, istaknula je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u utorak navečer na svečanom obilježavanju 25. godišnjice uspostave hrvatsko-američkih diplomatskih odnosa.

Predsjednica Grabar-Kitarović u govoru uoči svečanog koncerta u Studiju Bajsić Hrvatske radiotelevizije osvrnula se na zajedničku povijest dviju država, od Dubrovačke Republike koja je prva priznala SAD, hrvatskog iseljeništva preko Atlantika u 19. i 20. stoljeću, do američke potpore hrvatskoj borbi za nezavisnost i članstvo u Ujedinjenim narodima, savezu NATO te Europskoj uniji.

“Danas stojimo pred novim političkim i sigurnosnim izazovima i želim naglasiti kako Hrvatska, kao vjerodostojni partner i saveznik SAD-a, visoko vrednuje transatlantsko savezništvo te svoj međunarodni angažman vidi u snažnijoj srednjoeuropskoj suradnji kao vitalnom dijelu konačne europske konsolidacije”, naglasila je predsjednica.

Hrvatska je čvrsto opredijeljena ustrajno pridonositi tome da ovaj dio Europe, koji je stoljećima bio obilježen ratom, u budućnosti postane područje trajnog mira i suradnje, rekla je.

Predsjednica je govorila pred uzvanicima iz političkog, diplomatskog i poslovnog svijeta među kojima su bili i prvi američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith, te ministar obrane Damir Krstičević i ministar europskih i vanjskih poslova Davor Ivo Stier.

Izrazila je uvjerenje da će SAD uložiti svoj autoritet u nalaženju političkog dogovora kojim će se osigurati trajni mir i napredak susjedne Bosne i Hercegovine, te nastavak njezina euroatlantskog puta koji i Hrvatska podržava.

Dotaknula se i srednjoeuropske inicijative Triju mora koju vidi kao ogromnu mogućnost suradnje za transatlantsku i europsku korist.

“Uvjerena sam da američka politika u Hrvatskoj vidi sidro stabilnosti u ovom dijelu Europe”, zaključila je hrvatska predsjednica.

Američka veleposlanica u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes u svom je obraćanju rekla da dvije države danas rade na zajedničkoj sigurnosti, blagostanju i vrijednostima, te da nema svaki veleposlanik  “privilegij raditi s partnerom poput Hrvatske” u promicanju takve “pozitivne politike”.

Obljetnica je proslavljena koncertom klape Hrvatske ratne mornarice “Sv. Juraj”, te koncertom sastava Flagship američke ratne mornarice.

Komentiraj