Svečano obilježeno pokretanje projekta satelitskog sustava BeiDou-3

Unsplash/NASA

U kineskoj Dvorani naroda svečano je obilježen završetak projekta postavljanja i pokretanja satelitskog sustava BeiDou-3, pišu news.cgtn.com.

Kineski predsjednik Xi Jinping se obratio javnosti, kao i drugi politički i vojni dužnosnici s kratkim čestitkama. Prikazan je i promocijski video, koji je objasnio namjenu sustava BeiDou.

Navigacijski satelitski sistem BeiDou (BDS) sastoji se od brojnih umjetnih satelita u nižoj Zemljinoj orbiti. Lansiranja satelita su obavljana nekoliko godina, a služi za pozicioniranje i satelitsku navigaciju uz svrhu transportnih, znanstvenih i meteoroloških potreba. Kako bi ispunili svoju zadaću geostacionarni sateliti prate rotaciju Zemlje oko svoje osi.

Istaknimo kako su neki navigacijski alati dostupni na svjetskom nivou. Sustav će početi služiti i državama i institucijama, koje su pristupile inicijativi Belt and Road (Jedan pojas, jedan put).

Zadnji satelit je lansiran 23. lipnja iz aeronautičke baze u provinciji Sečuan. Još traje test faza satelita u orbiti, očekuje se kako će uskoro biti u potpunosti funkcionalan u sklopu sustava BDS-3.

(Za ilustraciju upotrebljena fotografija NASA-e)

Komentiraj