Svečanim koncertom Hrvatski komorni orkestar slavi 25. rođendan

Anto Magzan/PIXSELL

Svečanim nastupom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu Hrvatski komorni orkestar (HKO) obilježit će u nedjelju 20. prosinca 25 godina svojega postojanja, koncertom ujedno posvećenom i 25. obljetnici Hrvatske države.

Kako se ističe u najavi, svečani koncert dio je ciklusa kojim u sezoni 2015./2016. Orkestar slavi 25. rođendan nizom od šest koncerata u Hrvatskom glazbenom zavodu (HGZ).

Pod ravnanjem maestra Anđelka Igresa i uz solističku glasovirsku pratnju Srđana Filipa Čaldarovića, dobitnika nagrade Milka Trnina za 2014., Orkestar će izvesti Četvrti koncert za glasovir i orkestar u G-duru Ludwiga van Beethovena i Oratorij za recitatora i orkestar Berislava Šipuša.

Hrvatski komorni orkestar utemeljen je 1988. na poticaj Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika, pod predsjednikom Stankom Mlinarom. Idejni začetnik Anđelko Ramušćak želio je potaknuti komorne sastave da izvode orkestralnu literaturu, te dati priliku mladim glazbenicima da se predstave i steknu prva orkestralna iskustva.

Godine 1989., vodstvo Orkestra preuzima japanski dirigent Kazushi Ono koji, uz djela iz razdoblja baroka i klasike, izvodi i djela 20. stoljeća s naglaskom na hrvatske skladatelje. U sezoni 1995./96. šef dirigent postaje Pavle Dešpalj, koji je doživotni počasni šef dirigent HKO-a.

U svojih 25 godina postojanja Orkestar je ugostio više od 600 domaćih umjetnika, solista i dirigenata – među kojima Berislava Klobučara, Milana Horvata, Uroša Lajovica, Milana Turkovića, Rudolfa Klepača i Ivana Repušića – te praizveo gotovo stotinu djela hrvatskih skladatelja.

Koncert se održava pod visokim pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Komentiraj