SVEČANA SJEDNICA: Zaokružena desetodnevna proslava Dana Međimurske županije

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Svečanom sjednicom Skupštine Međimurske županije u petak navečer u atriju Starog grada u Čakovcu zaokružena je desetodnevna proslava Dana Međimurske županije koji se obilježava kao spomen na 30. travnja 1671. kada je  smaknućem Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana  okončana Zrinsko-frankopanska urota.

Predsjednik Skupštine Mladen Novak rekao je kako potez dvojice velikaša iz hrvatske povijesti smatra odličnim temeljem na kojem se može graditi bolja budućnost. Naglasio je da je ponosan na Međimurje i zbog dobrih rezultatima u novijoj hrvatskoj povijesti koji, kako je rekao, nisu posljedica lijepih riječi već smišljenih odluka.

Župan Matija Posavec osvrnuo se na racionalizaciju troškova javne uprave čime su sredstva vraćena građanima i zbog čega se moglo dodatno uložiti u međimursko zdravstvo i školstvo. “Međimurje je opet primjer drugima, našim smjerom bi se trebala kretati cijela Hrvatska”, istaknuo je. No, jednako tako pozvao je sve, pogotovo poduzetnike, da preslikaju pozitivne primjere iz drugih dijelova Hrvatske ili susjedstva za dobrobit svih. Posavec smatra kako zbog posljednjih rezultata u gospodarstvu, načinu funkcioniranja javne uprave i probuđenog turizma Međimurje ima razloga biti optimistično. Istaknuo je i kako se u godini 450. obljetnice Sigetske bitke Međimurje povezalo s gradovima Sinjom i Vukovarom.

Svečanoj sjednici prisustvovali su ministri kulture Zlatko Hasanbegović, poduzetništva i obrta Darko Horvat te bivši predsjednik Ivo Josipović. Na sjednici su dodijeljena najviša županijska priznanja; nagrade Zrinski dobili su: msgr. Juraj Kolarić, načelnik Općine Orehovica Franju Bukal, sportski djelatnik Marijan Vugrinčić, čakovečko Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida te Pučko otvoreno učilište Čakovec. Povelje Međimurske županije primili su: dugogodišnji vatrogasac Ivan Krištofić,  Interventni tim Gradskog društva Crvenog križa Čakove i KUD “Katruže” Ivanovec.

Komentiraj