Hrvatski protestanti i reformatori obilježili su u utorak u Zagrebu svečanom akademijom 500. obljetnicu Dana reformacije, na kojoj su istaknuli da je čuvanje Božjih stvorenja, čovjeke i prirode, kao i Božjeg spasenja, njihov najpreči cilj.

Božja stvorenja, čovjek i priroda, kao i Božje spasenje, nisu na prodaju jer su dar od Boga, kazao je biskup Evangeličke crkve u Hrvatskoj Branko Berić i dodao da su tema obljetnice evanđeoske riječi “oslobođeni Božjom milošću”, koje su “duša luteranske reformacije”.

Na skupu organiziranom pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice, Sabora i Vlade, i uz nazočnost njihovih izaslanika, biskup Berić je kazao da su Martin Luther i reformacija unijeli jednu od najdramatičnijih promjena koje je svijet ikada vidio, dali snažne impulse teološkoj i duhovnoj obnovi Crkve, a potom utjecali i na političke, ekonomske i druge prilike u svijetu.

To je Luthera učinilo jednim od najvažnijih pojava ljudske povijesti, kazao je Berić i dodao da protestantizam usprkos snažnom protureformacijskom djelovanju ima značajnog odjeka i hrvatskim zemljama.

U Hrvatskoj se osnivaju i djeluju brojne protestantske crkve, a kontinuitet tog djelovanja vidljiv je sve do danas kroz djelovanje protestantskih i crkava reformacijske baštine, koje su organizatori svečane akademije.

Riječi “oslobođeni Božjom milošću” poziv su na buđenje kritičnoj masi koja vodi potrošački način života u cilju očuvanja stvorenja koja su ljudima dana na čuvanje.

Također, to je kritika vjerskim sustavima koji na spasenje gledaju kao na robu koja se prodaje na vjerskoj tržnici, kazao je biskup Berić podsjećajući na snažno protivljenje Luthera praksi otkupa  grijeha koje je široko prisutna u Katoličkoj crkvi.

Oslobođeni smo biti dobri građani svijeta i dobri čuvari Božjeg stvorenja, te želimo biti pomiritelji svijeta podijeljena sukobima, kazao je biskup Evangeličke crkve u Hrvatskoj i dodao: “Zbog toga što želimo biti slobodni, neke stvari nisu na prodaju”.

Praksa koja čini siromaštvo mora biti osuđena, jer ropstvo nije prošlost nego je našlo bolje načine za iskorištavanje radne snage, trgovinu ljudskim bićima, ljudskim tijelima i organima, djecom i ženama, što ja je protivno Božjoj oslobađajućoj ljubavi, zaključio je Berić.

Izaslanik predsjednika Vlade ministar Dražen Bošnjaković čestitao je obljetnicu i istaknuo zasluge reformacijskih zajednica za razvoj Hrvatske te ocijenio da je Hrvatska zemlja visokih dosega na području vjerskih slobode i različitosti, što se očituje i u pravnom položaju većeg broja crkava i kršćanskih zajednica.

Izaslanica predsjednice Republike Renata Margetić Urlić čestitala je reformiranim crkvama, istaknula zasluge reformacije za razvoj kulturnog i povijesnog identiteta, te podsjetila na veliki doprinos tih crkava tijekom Domovinskog rata, kada su dopremale mnoge transporte humanitarne pomoći, kao i njihovu pomoć oko izbjeglica primajući ih u svoje domove.

Izaslanik predsjednika Sabora Željko Reiner kazao je da je Hrvatska jedan od dobrih primjera vjerskih sloboda te prava svake osobe da slobodno ispovijeda vjeru kao i njene obveze da to isto pravo ne ometa pripadnicima drugih vjeroispovijesti. Osobno smatram kako je temelj svake vjere ljubav prema Bogu i prema bližnjem bez obzira na sve razlike, rekao je Reiner te pozvao da se naglasak stavi na sličnosti i zajedničke ciljeve.

Na svečanoj akademiji posebna priznanja dobili su filolog Alojz Jembrih, sociolog Siniša Zrinščak, teolog Peter Kuzmič, bivši potpredsjednik hrvatske Vlade Goran Granić, te novinari Augustin Bašić s HTV-a i Blaženka Jančić s Hrvatskog radija.

Priznanja za očuvanje vrijednosti reformacije dodijeljene su Protestantskoj reformiranoj crkvenoj općini Tordinci, Reformatorskoj crkvenoj općini Kneževi Vinogradi i Evangeličkoj crkvenoj općini Legrad.

Komentiraj