SVE ZBOG SVINJETINE Španjolska želi pregovore s Kinom oko carina na EU proizvode

Autor:

Image: 354676058, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Kristina Kokhanova / Alamy / Alamy / Profimedia

ristina Kokhanova / Alamy / Alamy / Profimedia

Španjolska je pozvala na pregovore s Kinom kako bi otklonila prijetnju carina na domaće proizvode, pridruživši se njemačkim dužnosnicima u pozivu na dijalog s Pekingom kako bi se zaustavila spirala trgovinskog rata.

“Nadam se i očekujem da će biti prostora za razumijevanje, za pregovore i da ćemo uspjeti izbjeći uvođenje carina na poljoprivredne i prehrambene proizvode“, rekao je novinarima u Madridu španjolski ministar poljoprivrede Luis Planas.

 Kina je u ponedjeljak najavila istragu o uvozu svinjetine i proizvoda od svinjskog mesa iz Europske unije nakon prigovora domaćih proizvođača da se prodaju po umjetno niskim cijenama.

NUKLEARNA ENERGIJA ‘SAD kasni za Kinom 15 godina, politika Pekinga učinkovitija’

Istraga će obuhvatiti svinjetinu namijenjenu ljudskoj prehrani, poput svježih, hladnih i smrznutih komada svinjskog mesa, te svinjskih crijeva, mjehura i želuca i bit će pokrenuta 17. lipnja na zahtjev Kineske udruge za stočarstvo, izvijestilo je u ponedjeljak ministarstvo trgovine.

Nadležna državna agencija mora je dovršiti u roku od godinu dana, uz mogućnost produljenja za dodatnih šest mjeseci, bude li potrebno, istaknuli su u kineskom ministarstvu.

Španjolski ministar fokusirao se upravo na taj dio priopćenja kineskog ministarstva, procijenivši da Peking neće odmah uvesti carine na svinjetinu iz EU-a.

Španjolska je lani u Kinu izvezla 560.488 tona proizvoda od svinjskog mesa u vrijednosti 1,2 milijarde eura, što odgovara petini obujma španjolskog izvoza tih proizvoda i 13,7 posto njegove vrijednosti, prema podacima udruge proizvođača svinjskog mesa Interporc.

TRGOVINSKI RAT Washington povećava carine na električna vozila iz Kine na 100 posto

Španjolska čini 21 posto ukupnog kineskog uvoza svinjskog mesa, prema udruzi.

Europsku uniju ne brine kineska istraga o uvozu svinjetine i proizvoda od svinjskog mesa, poručili su u ponedjeljak iz Europske komisije.

EU će intervenirati na odgovarajući način kako bi kineska istraga bila u skladu sa svim relevantnim propisima Svjetske trgovinske organizacije (WTO), rekao je novinarima glasnogovornik EK.

Kineska odluka o antidampinškoj istrazi nadovezala se na prošlotjedno upozorenje Bruxellesa da bi mogao uvesti dodatne carine na uvoz električnih automobila na baterije iz Kine, u rasponu od 17 do 38 posto, zbog “nepoštenih subvencija” proizvođačima. Bruxelles istražuje i moguću nedopuštenu pomoć kineskih vlasti u nizu drugih sektora.

Prijetnja EK dodatnim carinama na uvoz električnih automobila naišla je na val kritika u njemačkoj vladi i u poslovnim krugovima.

Ministar prometa Volker Wissing upozorio je prošlu srijedu da bi europske carine negativno utjecale na njemačke tvrtke, naglasivši da “vozila moraju pojeftiniti kroz žešću konkurenciju, otvorena tržišta i znatno bolje uvjete proizvodnje u EU a ne kroz trgovinske ratove i zatvaranje tržišta”.

Ministar gospodarstva Robert Habeck zatražio je pregovore kako bi se izbjegla “carinska utrka” s azijskim divom, upozorivši EU da riskira eskalaciju trgovinskog sukoba. “Carine su uvijek posljednja opcija i politička mjera i često najgore rješenje”, rekao je.

Šef BMW-a Oliver Zipse složio se s ministrom gospodarstva, ocijenivši da su carine “pogrešan put” i da bi protekcionizam mogao pokrenuti spiralu novih uvoznih nameta i izolacije.

Europska komisija škodi europskim tvrtkama i europskim interesima”, ustvrdio je Zipse prošle srijede.

BMW u Kini proizvodi električni SUV BMW iX3 i električni Mini Cooper koje prodaje na tržištu Europske unije. U matičnoj Njemačkoj proizvode pak modele 4, 6, 7, i7 i 8 koje izvoze u Kinu.

Europski parlament citirao je pak u izvješću objavljenom u listopadu navode “više izvora da kineske tvrtke (primjerice BYD, Nio i Xpeng) još uvijek izvoze relativno malo automobila i da dvije trećine kineskog uvoza u EU čine vozila koje etablirane kompanije iz EU i SAD-a proizvode u Kini“.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.