Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u subotu je predsložila održavanje izvanredne sjednice Vlade RH, an temelju članka 102. Ustava Republike Hrvatske, objavio je Ured predsjednice.

Grabar Kitarović sazvala je sjednicu Vlade sa sljedećim točkama dnevnog reda:

1. Izvješće Sigurnosno-obavještajne agencije i Ministarstva unutarnjih poslova o sigurnosnim saznanjima i poduzetim radnjama prije, za vrijeme i poslije utakmice između Republike Hrvatske i Češke Republike,
2. Izvješće Ministarstva pravosuđa i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta o primjeni Zakona o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima („Narodne novine“, broj 117/03, 71/06, 43/09 i 34/11), primjeni istoga u području suzbijanja nereda na sportskim natjecanjima i poduzetim radnjama, te dosada izrečenim sankcijama i
3. Izmjene i dopune Zakona o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima („Narodne novine“, broj 117/03, 71/06, 43/09 i 34/11).

U obrazloženju prijedloga za održavanje sjednice navedene su nemile scene sa jučerašnje utakmice Europskog prvenstva u St. Etienneu, na kojoj su hrvatski navijači u teren bacali baklje, međusobno se tukli i gotovo izazvali prekid utakmice.

“U svrhu osiguravanja sigurnosti gledatelja i sudionika sportskog natjecanja potrebno je žurno sankcionirati huliganizam, nedolično ponašanje, nerede, te nasilje, prije, za vrijeme i nakon sportskog natjecanja. Radi sprečavanja neprimjerenih i nedoličnih pojava na sportskim natjecanjima i priredbama potrebno je žurno izmijeniti Zakon o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima, postrožiti sankcije za prekršaje propisane tim Zakonom s posebnim naglaskom na pooštravanje kazni zatvora te ih hitno primijeniti”, navodi se u obrazloženju.

Još nije poznato kada bi se ta sjednica mogla održati.

Komentiraj