Screenshot/HRT

‘Sve bitne informacije vezano uz Agrokor objavili su mediji’

U sinoćnjoj emisiji ‘Otvoreno’ HRT-a raspravljalo se o posljedicama afere Hotmail i ostavci Martine Dalić. Među gostima je bio glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić.

Za Ivicu Todorića rekao je da je bio protagonist jednog epskog kriminala te da je takav koncern razvio na ogromnoj prevari vjerovnika. “Bivša potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić uvela je taj proces na krivoj strani zakona, samo je pitanje hoće li se to moći dokazati. Afera Hotmail oktila je golemu količinu laži i prevara. U jednoj uređenoj zemlji protagonisti toga otišli bi u zatvor u nekoliko dana. Politička neodrživost takvog ponašanja došla je i do svijesti premijeru, a on će imati političke štete onoliko koliko će oklijevati da se odrešito ogradi od takvog ponašanja. Pitanje je ima li on snage to napraviti”, rekao je i dodao da se Hrvatska treba maknuti od ortačkog kapitalizma. “Isti protagonisti afete Hotmail sudjelovali su i u procesu traženja savjetnika za Inu. Ta je klika “zapasala” ključne gospodarske procese u ovoj zemlji. U sukobu interesa su i lažu”, kaže Jelinić.

Za izvanrednog povjerenika za Agrokor Favrisa peruška rekao je da je osvježenje u procesu. “Čim je došao, zatražio je od AlixPartnersa značajno smanjenje honorara, kao i smanjenje honorara podizvođača za 50%, ali oni to i dalje ignoriraju. Kada su se pojavili iznosi tih honorara, premijer Plenković je donio odluku da bi micanjem Dalić u tom trenutku proces bio ugrožen, ali odluku je donio naknadno, otkrićem mailova. Prvi draft nagodbe stiže ovog tjedna, a nagodba bi mogla biti donesena i prije roka. Politička šteta procjenjivat će se na osnovu toga tko je, kad i kako znao i što je poduzeo”, objasnio je.

Jelinić je rekao da za ovu zemlju ima šanse, i ovo što se zbiva zadnjih 7 dana pokazuje da pojedinci pomiču neke stvari. Čestitao je kolegama s portala Index na kvalitetno obavljenom poslu. A da ima nade je činjenica da to ima utjecaja, kada na političku scenu djeluje kao klistir. “Sve su bitne informacije vezano uz Agrokor objavili su mediji, a da se jasno komuniciralo, cijela priča bi za bivšu ministricu Dalić puno drugačije završila”, zaključio je.

Komentiraj