Sve što trebate znati o popisu stanovništva 2021.: Smije li popisivač ući u stan, kako se sam prijaviti…

Kreće popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine, najopsežnije i najsloženije statističko istraživanje čiji je cilj utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva te njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima, kao i o obilježjima kućanstava i stanova.

Od 13. do 26. rujna 2021., osobe se mogu popisati samostalno koristeći se popisnim upitnikom u elektroničkom obliku koji će biti dostupan kroz elektronički sustav e-Građani, istodobno popisujući kućanstvo i stan u kojem stanuju.

Potom, od 27. rujna do 17. listopada 2021., u akciju kreću popisivači  – fizičke osobe koje će popisivati s pomoću elektroničkih uređaja sve one jedinice koje se nisu samostalno popisale online. Također, obavljati će kontrolu podataka prikupljenih samostalnim popisivanjem.

Kako se samopopisati?

Na mrežnoj stranici kliknite na poveznicu za samopopisivanje, koja će Vas preusmjeriti na sustav e-Građani. Elektronička usluga NIAS-a zatražit će Vašu autentifikaciju i pristup Vašim osobnim podacima. Kada kliknete na ikonu “Pristajem”, izaberite vjerodajnicu, registrirajte se, pročitajte uvjete upotrebe, potvrdite da ste punoljetni i pristupite samopopisivanju.

Što kada završim s ispunjavanjem Upitnika?

Nakon uspješnog zaključavanja i slanja popisnice e-ispitanik dobit će jedinstvenu šifru (kod) generiranu u trenutku predaje popisnice, koja služi kao dokaz o uspješnoj predaji popisnice i koju će e-ispitanik dati popisivaču na terenskom popisivanju. Jedinstvena šifra (kod) potrebna je zbog kontrole obuhvata popisivanja.

Što ako želim promijeniti podatke?

Uvid u popisane podatke i izmjena podataka mogući su samo za osobu koju je netko drugi popisao. Ako je potrebno promijeniti podatke za osobu koju je netko drugi popisao, potrebno je čekati popisivača u fazi terenskog popisivanja (faza CAPI).

Popisuje li se svaka osoba iz kućanstva samostalno?

Ne. Jedna osoba iz kućanstva u sustavu e-Građani popisuje stan, kućanstvo i sve osobe u stanu. Osoba iz kućanstva koja popisivanju pristupi s pomoću svoje vjerodajnice, postaje referentna osoba te je dužna popisati sve članove kućanstva. Ako se popiše samo jedna osoba iz kućanstva, a ne i ostatak kućanstva, u tom slučaju riječ je o davanju nepotpunih podataka. Jedna osoba iz kućanstva iz sustava e-Građani popisuje stan, kućanstvo i sve osobe u stanu.

Mogu li putem e-Građana popisati roditelje koji ne žive sa mnom?

Ne. Sustav e-Građani automatski prepoznaje osobu koja se prijavila u sustav s pomoću vjerodajnice te je postavlja kao referentnu osobu. Svoje roditelje možete popisati tako da pristupite sustavu e-Građani te se prijavite s pomoću vjerodajnice svoje majke ili oca te popišete njih, njihovo kućanstvo i stan.

Što ako nitko nije kod kuće kada popisivač dođe na adresu?

Ako popisivač nikoga ne zatekne kod kuće, ostavit će pisanu obavijest i dogovoriti termin popisivanja.. Ako se kućanstvo samostalno popisalo i većinu će vremena biti odsutno, jedinstvenu šifru (kod) moguće je zapisati na papir i zalijepiti na vrata kako bi je popisivač mogao preuzeti. Također možete zamoliti susjeda koji očekuje popisivača da preda popisivaču jedinstvenu šifru od samopopisivanja. Popisivač će obići sve adrese, uključujući adrese onih kućanstava koja su se samostalno popisala, kako bi od njih preuzeo jedinstvenu šifru (kod).

Smije li popisivač tražiti osobne dokumente?

Popis se temelji na izjavi. Popisivač ne smije tražiti osobne dokumente od građana.

Trebam li popisivača pustiti u stan?

Osoba koju se popisuje nije dužna pustiti popisivača u stan. Popisivač ne treba inzistirati na ulasku u stan te se kućanstvo u tom slučaju može popisati na hodniku ili ispred kuće.

Mogu li se podaci koristiti u druge svrhe?

Prema Zakonu o službenoj statistici (NN, br. 25/20.), svi podaci prikupljeni ovim istraživanjem tajni su i upotrebljavat će se isključivo za statističke svrhe.

Više informacija o popisu stanovništva nađite ovdje

Komentiraj