Sve radosti i tuge Jože Horvata

Bio je književnik, moreplovac i antifašistički borac. Rođen je 10. ožujka 1915. u Kotoribi, s obitelji se seli u Zagrebu na početku srednje škole. Rukopis svog prvog romana ‘Sedmi be’ odnio je na prosudbu Miroslavu Krleži. “Bio sam običan srednjoškolac, a Krleža je već onda bio Mount Everest na literarnom polju. Na telefonu je bio pomalo uznemiren kad sam se predstavio. Tek kad sam rekao da sam srednjoškolac, onda mi je dao prigodu da dođem.”

Godine 1941. kao apsolvent odlazi u partizane.  “Bio je to posve logičan nastavak stranica ‘Sedmog be’”, a godine 1965-67. ispunio je svoj san kad je jedrenjakom Besa oplovio svijet.

Fasciniranost morem nije promijenila osobna tragedija, gubitak oba sina. Starijeg Miću izgubio je na samom početku putovanja 1973. godine. Krleža ga je, kako je poslije pričao i napisao, pokušao odgovoriti od nastavka putovanja. “Izgubili ste Miću, Vi nemate pravo izgubiti i drugo dijete. Zar ne osjećate da ste na rubu grčke tragedije”, govorio mu je Krleža. Nije ga poslušao. Marko Horvat izgubio je život u Venezueli 1975., kad je zaronio u jednoj luci. “Pitate kako smo izdržali, kako smo podnijeli gubitak? Smrt je nedjeljiv dio života. Renata na svoj način, ja kao osamljen prerijski vuk ponekad zavijam, ponekad cvilim”, rekao je tada Horvat.

Joža Horvat preminuo je u listopadu 2012. u Zagrebu.

Komentiraj