Sve je više i više nekvalitetne hrane na hrvatskim policama

Svakodnevno možemo vidjeti kako se iz prodaje povuče neki proizvod jer su i njemu pronađene štetne stvari, kao što je pesticid – etilen-oksid, aluminij, salmonela. Niske količine spomenutih tvari mogu itekako utjecati na ljudski organizam. 

Svaki proizvođač dužan je voditi detaljne podatke o distribuciji svakog svog proizvoda, kao i o svim izvorima sirovina za svoje proizvode.

RASFF, sustav brzog uzbunjivanja za hranu u Europi je aktivan zadnjih 20 godina. Sustav je učinkovit jer zbog brze razmjene informacija nadležne inspekcije mogu poduzeti pravodobne mjere. Sustav je itekako važan jer se njime štite potrošači od štetnih stvari koji mogu negativno utjecati na zdravlje, piše HRT.

Sve učestalije povlačenje proizvoda s polica uglavnom je rezultat strože regulative za proizvodnju hrane u Europskoj uniji nego u ostatku svijeta. Dio tih proizvoda uvezen je iz Indije, pa sadržava sastojke koji su u proizvodnji hrane u trećim zemljama uobičajeni, ali u Europskoj uniji zabranjeni. Isto tako za ispravnost proizvoda odgovoran je proizvođač dok kontrolu ispravnosti provode mjerodavna tijela u skladu s vlastitim propisanim procedurama.

Potrošači se najčešće žale na prisutnost stranog tijela u proizvodu, pojavu simptoma trovanja hranom ili na moguće alergijske reakcije kod proizvoda na kojima nisu naznačeni alergeni.

Igor Vujović iz udruge Potrošač istaknuo je što potrošač treba napraviti ukoliko kupi proizvod koji je povučen s polica. “Kad potrošač sazna da kupio proizvod koji je povučen s polica, odnosno iz prodaje, obraća se trgovcu gdje je kupio. Mora imati račun da dokaže da je tamo kupio i mora mu se vratiti novac”, pojasnio je.

Građani su sve zabrinutiji jer iz dana u dan raste broj povučenih proizvoda no postavlja se pitanje koliko se proizvoda provuče ispod radara.

 

 

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]