Vrijedne hranjive tvari potrebne su organizmu

Autor:

FOTO: Amway

Ljudsko tijelo je ekosustav koji stalno nastoji održati unutarnju ravnotežu kako bi optimalno funkcionirao. Pravilna prehrana važan je čimbenik za postizanje unutarnje ravnoteže tijela, a uravnotežena i raznovrsna prehrana važna je za dobivanje mentalnog i tjelesnog blagostanja, kao i za cjelokupno zdravlje u godinama koje dolaze.

Svjetska zdravstvena organizacija preporuča konzumirati najmanje pet obroka voća i povrća dnevno(1). Važno je u svakodnevnu prehranu dodati voće i povrće iz svih pet skupina boja – zelene, bijele, žute, crvene i ljubičaste(2), od kojih svaka daje specifične i vrijedne hranjive tvari. U stvari, biljke ne sadrže samo različite vitamine i minerale već i sekundarne spojeve poznate kao fitonutrijente (fito iz grčkog = biljka i hranjive tvari = tvari koje omogućuju život), koje biljkama daju njihovu tipičnu boju i smatraju se korisnima za ljudsko zdravlje.

Unatoč važnosti raznolike dnevne prehrane, tri od četiri odrasle osobe u svijetu ne zadovoljavaju ovaj preporučeni unos hrane(3). Zapravo, osobito u stresnim razdobljima (npr. tijekom sezonskih promjena ili užurbane dnevne rutine), postaje sve veći izazov iskoristiti sve hranjive tvari koje tijelo i um trebaju da bi pravilno funkcionirali: zato je važno na pravi način popuniti potencijalne prehrambene praznine za dobrobit općeg zdravlja i organizma. Kako bi obogatili prirodni potencijal tijela i osjećali se najbolje svaki dan, tvrtka Nutrilitetm je pokrenula obnovljenu formulu kultnog dodatka prehrani Amway Nutrilitetm double xtm. Formula je kompleks dobiven iz 22 voća, povrća i ljekovitog bilja koje nije uvijek lako dobiti svakodnevnom prehranom.

Na taj se način organizmu pruža širok spektar fitonutrijenata, vitamina i minerala osiguravajući tijelu da prima botaničke proizvode dodajući raznolikost dnevnoj prehrani.

Napomene:

1. Dijeta, prehrana i prevencija kroničnih bolesti. Izvještaj Zajedničkog stručnog savjetovanja FAO / WHO. Ženeva, Svjetska zdravstvena organizacija, 2003. (Serija tehničkih izvještaja WHO, br. 916).
2. ZELENO: peršin, morska trava, špinat, paprena metvica, ružmarin, potočarka, lucerna. LJUBIČASTO: borovnica, bazga, grožđe, crni ribiz. BIJELO: Japanska sofora, Amla, Luk. CRVENO: Rajčica, Acerola višnja. ŽUTO: Slatka naranča, neven, mandarina, grejp, kurkuma, limun.
3. Većina odraslih (oko 75%) u svijetu izjavljuje da konzumira manje od 5 obroka voća i povrća dnevno, koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija. „Globalna procjena odabranih unosa fitonutrijenata prema razini potrošnje voća i povrća“; Mary M. Murphy, Leila M. Barraj i Judith H. Spungen; British Journal of Nutrition (2014), 112, 1004-1018.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.