NEZAPAMĆENI KOLAPS Struja se vratila. Prekid nastao zbog opterećenih mreža Albanije i Crne Gore

Autor:

21.06.2024., Split - Kolaps u prometu nastao je zbog nestanka struje zbog kojeg ne rade semafori.  Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ivo Cagalj/PIXSELL

Nešto iza 12 sati u petak cijela Dalmacija ostala je bez struje. Neslužbeno se doznaje da je zbog visokih temperatura skočila potrošnja te da je sustav u jednom trenutku srušen

Nešto iza 12 sati cijela Dalmacija ostala je bez struje. U Sarajevu su stali tramvaji, a i semafori ne rade. Struje nema i širom Crne Gore.

U Splitu, ali i drugim mjestima i gradovima ne rade semafori, kroz grad se konstantno čuju sirene hitnih službi. Bez struje su ostali i Omiš, Makarska, Dubrovnik i Župa Dubrovačka, Kaštela, Solin, Vodice, Prvić, Zadar, Starigrad Paklenica, brojni otoci… Čini se da struje nema u gotovo cijeloj Dalmaciji.

HEP: Potrajat će radovi na popravku

U Splitu se vratila struja, ali još neki dijelovi Dalmacije imaju problema s obskrbom.

Kvar je krenuo iz Albanije i Crne Gore. Polako vraćamo trafostanice pod napon. Konjsko i Zakučac su pod naponom, radi se i na vraćanju drugih trafostanica. To je postupak koji traje, teško je reći kada će svi potrošači dobiti struju. Veliki je kvar, ne sjećam se zadnjih 20-ak godina na tako širokom području da je bio tako veliki kvar”, rekli su iz HEP-a za Radio Dalmaciju.

“Opskrba električnom energijom u Albaniji ponovno je uspostavljena u roku od pola sata, ali je zemlja i dalje izložena visokom riziku od daljnjih isključenja jer su potrošnja struje i razine topline i dalje visoke, rekla je albanska ministrica energetike Belinda Balluku.

Crnogorci digli helikoptere

Ekipe Crnogorskog elektroprijenosnog sustava (CGES) uočile su veliki požar na dalekovodu od 400 kilovata na nepristupačnom terenu na crnogorskoj granici prema Gacki u Bosni i Hercegovini i zbog njega je bilo potrebno angažirati helikoptersku jedinicu.

Izvor iz CGES-a potvrdio je da je do požara došlo zbog regionalnog kvara, a ekipe CGES-a pokušat će što prije doći do mjesta detekcije požara kako bi sanirali veći kvar na elektroprenosnoj mreži. Potvrdio je i da je požar posljedica regionalnog rasjeda.

Na teritoriju Crne Gore ispao je jedan elektični vod, a analize su u tijeku. Prema izvoru, uže dalekovoda se isteglo zbog propterećenje mreže i visoke temperature.

“Kvar je nastao kao posljedica velikog opterećenja mreže, naglog povećanja potrošnje struje zbog visoke temperature i samih visokih temperatura”, rekao je crnogorski ministar energetike Saša Mujović.

Beroš: Sve zdravstvene ustanove nastavile funkcionirati na agregatima

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je kako su, nakon nestanka struje na cijelom području Dalmacije, sve zdravstvene ustanove odmah nastavile funkcionirati na agregatima te se većina njih postupno vraća na elektroenergetsku mrežu.

“U kontaktu smo sa svim bolnicama od Gospića, Zadra, Šibenika, Knina, Splita, Dubrovnika, Rijeke do bolnica u Slavoniji koje su potvrdile da je situacija stabilna odnosno da se nesmetano pruža adekvatna skrb svim pacijentima i u novonastalim okolnostima“, izjavio je Beroš.

Kvar zbog radova u Crnoj Gori?

Iz neslužbenih, ali pouzdanih informacija Dalmacija Danas doznaje da se u ovoj fazi uvozi struja iz Grčke te da su radovi na autocesti u Crnog Gori izazvali prekid ispostave električne energije. Popravak će trajati neko vrijeme.

Vatrogasci izvlačili ljude iz liftova

Zbog iznenadnog nestanka struje na području Zadra, vatrogasci su zaprimili tri dojave o ljudima zaglavljenim u liftovima.

Na dvije dojave vatrogasci su uspješno intervenirali, dok su u trećoj situaciji ljudi uspjeli sami izaći iz lifra“, doznaje se od dežurnih službi operativnog komunikacijskog centra JVP Zadar.

Jedna intervencija je bila u ulici Stjepana Radića 42 D gdje su tri osobe zaglavile u liftu, a druga u Ulici Ante Starčevića na broju 19 B gdje je jedna osoba ostala u liftu. Vatrogasci su im omogućili izlazak za nekoliko minuta i pritom nije bio ozlijeđenih.

Treće zaglavljivanje u liftu dogodilo se na adresi Zrinsko-Frankopanska 38, no tu su zaglavljeni putnici uspjeli sami izaći iz lifta.

Intervencije su prošle bez problema, bilo je malo panike, ali sve je na kraju sretno završilo“, kažu vatrogasci.

Iz PU zadarske su potvrdili da unatoč nestanka struje i ugašenih semafora na gradski križanjima više od sat vremena nisu imali prometnih intervencija.

U 14.30 sati dijelovi Zadra, primjerice Bokanjac, još nisu dobili struju koja se nakon nestanka na Poluotok vratila u roku pola sata, prenosi Zadarski.

Prometni kolaps u Splitu

U većem dijelu Splita i dalje ne rade semafori na križanjima, a na prometnicama se stvaraju velike gužve. Kod Poljuda, na Poljičkoj cesti i na dijelovima Ulice Domovinskog rata, ali i u nekoliko manjih ulica semafori, a ni prometna signalizacija nije u funkciji.

Vozači se mole za oprez i strpljenje.

U BiH normalizirana opskrba električnom energijom

Nakon kaosa i prekida u elektroenergetskom sustavu, struja se vraća u brojne gradove diljem Bosne i Hercegovine. Struju su tako dobili gradovi Banja Luka, Tuzla, Sarajevo, Kotor Varoš…

Normalna opskrba električnom energijom u BiH ponovno je uspostavljena u petak oko 15.00 sati u većem dijelu zemlje, angažiranjem dodatnih proizvodnih kapaciteta i stabiliziranjem elektroenergetskog sustava koji je bio pod opterećenjem u više država u regiji.

Više pročitajte ovdje.

HEP poslao priopćenje

“Prekid opskrbe električnom energijom u dijelovima Republike Hrvatske izazvao je međunarodni  poremećaj koji je zahvatio više zemalja. Hrvatski operator prijenosnog sustava radi analizu sa operatorima sustava susjednih zemalja kako bi se utvrdio uzrok.

Za ublažavanje problema međunarodnog prekida opskrbe električnom energijom Hrvatska elektroprivreda stavila je u puni pogon sve svoje proizvodne kapacitete kako bi HOPS mogao osigurati opskrbu električnom energijom građana RH u što kraćem vremenskom roku.

Što se tiče distribucijske mreže HEP-a, HEP – Operator distribucijskog sustava izvještava da na mreži nema oštećenja”, navode iz HEP-a.

Šušnjar: Ispad je došao samo do Zadra, druge države još nemaju struje

Povodom međunarodnog poremećaja u opskrbi električnom energijom, u 14,15 sati u sjedištu Hrvatskog operatora prijenosnog sustava d.o.o. u Zagrebu izjave za medije dat će ministar gospodarstva Ante Šušnjar i direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sustava HOPS-a Danko Blažević.

“Utvrđuju se detalji i uzroci. Naše službe nisu utvrdile da se radi o kvaru kod nas. Radi se o vrlo osjetljivim stvarima, pa su sve dežurne i žurne ekipe na terenu. Mislim da će svi građani u vrlo kratkom roku dobiti struju”, izjavio je DP-ov ministar gospodarstva.

Dodao je da misle da je ovo stanje održivo jer su se naši obrambeni mehanizmi aktivirali. “Došlo je samo do Zadra, a onda smo vrlo brzo opskrbili sve potrošače, dok druge države još rade na tome i nemaju električnu energiju”, naglasio je i dodao da se uzrok još ne zna.

“Može biti zbog visokih temperatura, velike potrošnje… Službeno se uzrok ne zna”, poručio je ministar. Opširnije pročitajte ovdje.

DOZNAJEMO! Regija bez struje, uzrok kvara je požar na međunarodnom 400 kV dalekovodu na teritoriju Crne Gore

Kolaps u prometu

Avaz javlja da električne energije nema u Sarajevu, Goraždu, Živinicama, Lukavcu, Maglaju, Banjoj Luci, Prnjavoru, Kotor Varošu, Derventi i brojnim drugim gradovima. U Sarajevu je i prometni kolaps budući da ne rade semafori.

Kolaps u prometu nastao je i u Splitu gdje također ne rade semafori. Kako piše Dalmacija danas, slična situacija je i u tržnim centrima gdje su Splićani zapeli na izlazima i u garažama. Hina javlja kako se kroz grad se konstantno čuju sirene hitnih službi.

Ivo Cagalj/PIXSELL

Raspad elektroenergetske mreže kroz tri države

Kako Hina neslužbeno doznaje iz Hrvatskog operatora prijenosnog sustava, dogodio se raspad elektroenergetske mreže kroz tri države – prvo je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i dio Hrvatske – cijelu Dalmaciju, pa sve do Rijeke, navodno do trafostanice Brinje.

Kako doznaje Hina, još se nikad dosad nije dogodilo raspad elektroenergetskog sustava kroz tri države. Također, saznajemo da trenutno dispečeri frenetično razgovaraju jedni s drugima, država s državom, da se utvrdi što se dogodilo i da se donese plan sanacije, jer nijedna država se ne može izolirati po pitanju opskrbe strujom budući da su svi povezani s dalekovodima.

Uzrok još nije poznat, zasad se špekulira da je zbog visokih temperatura skočila potrošnja te da je sustav u jednom trenutku srušen.

Uvozi se struja iz Grčke?

Cijela Dalmacija, dijelovi Crne Gore i Bosne i Hercegovine više od sat vremena nisu imali struju. U Splitu se vratila struja, ali dobar dio Dalmacije i dalje ima probleme sa strujom.

Kvar je krenuo iz Albanije i Crne Gore. Polako vraćamo trafostanice pod napon. Konjsko i Zakucac su pod naponom, radi se i na vraćanju drugih trafostanica. To je postupak koji traje, teško je reći kada će svi potrošači dobiti struju. Veliki je kvar, ne sjećam se zadnjih 20-ak godina na tako širokom području da je bio tako veliki kvar”, rekli su iz HEP-a za Radio Dalmaciju.

Iz neslužbenih, ali pouzdanih informacija Dalmacija Danas doznaje da se u ovoj fazi uvozi struja iz Grčke te da su radovi na autocesti u Crnog Gori izazvali prekid ispostave električne energije. Popravak će trajati neko vrijeme.

Šef crnogorskog CGES-a: Uzrok nestanka struje još uvijek nije poznat

Izvršni direktor Crnogorskog elektroprijenosnog sistema (CGES) Ivan Asanović za crnogorske Vijesti da je uslijed poremećaja regionalnih razmjera došlo do nestanka napona na teritoriju cijele Crne Gore. No, razlog tome još nije poznat, rekao je.

“Uzrok još nije poznat, a CGES u suradnji s kolegama iz okruženja radimo na rješavanju problema i osiguranju napajanja energijom svih potrošača u Crnoj Gori”, rekao je Asanović. Pojasnio je da je primarni cilj je da se podigne i uspostavi normalan rad prijenosne mreže i interkonekcija.

“A usporedno s kolegama iz CEDIS-a se osigurava postepeno napajanje svih potrošača u Crnoj Gori”. Električna energija se vratila u Podgoricu i Budvu.

Crna Gora postupno dobiva struju

Gotovo cijelo područje Crne Gore bilo je u petak bez struje 40 minuta, nakon čega je krenulo postupno uključenje, piše crnogorski list Pobjeda. Struje, međutim, i dalje nema u Dalmaciji, BiH i Albaniji.

U kratkom priopćenju Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) navodi se da je problem bio ispad na crnogorskog elektrodistribucijskoj mreži.

Kako saznaje Televizija Vijesti, od gradova u Crnoj Gori struju su svo vrijeme imali samo Pljevlja i Žabljak.

Glasnogovornik vlade: HEP će izdati priopćenje

“Odmah nazvao predsjednik vlade predsjednika Uprave HEP-a da se upozna što se dogodilo. HEP će sada izdati priopćenje”, rekao je glasnogovornik vlade Marko Milić.

“Prema izvještaju ministra Beroša, struja je OK u bolnicama: Gospić, Zadar, Šibenik, Knin, Split, Dubrovnik”, kaže glasnogovornik vlade Milić.

Bolnice neometano rade

Unatoč nestanku struje, dalmatinske bolnice rade neometano s obzirom na generatore. Potvrdili su to za Jutarnji iz zadarske, šibenske, kninske i splitske bolnice.

“Imamo generatore, tako da su pacijenti zbrinuti”, rekli su iz kninske bolnice.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić je rekao: “Promet teče, doduše, malo sporije s obzirom na to da ne rade semafori. Na parkinzima se rampe dižu ručno. Nismo dobili obavijest ima li građana koji su ostali u liftovima u neboderima”.

Bolnica, kaže, radi normalno. Ipak, možda bi najveći problemi mogli biti u domovima za starije i nemoćne koji vjerojatno nemaju generatore, a izdana su upozorenja zbog vrućine i to baš za regiju koja je ostala bez struje.

PREOPTEREĆENJE! Nuklearni fizičar: Sustavi su povezani od 2004. Ako je negdje ispalo, sve je puklo

Bez struje i dijelovi Crne Gore

Struje nema širom Crne Gore. Izbio je požar na dalekovodu, javlja portalanalitika.me. Struje nema u Budvi, Baru, Risnu, Podgorici…

Pobjeda javlja da je izbio požar na jednom od dalekovoda. Bez struje je, navode, i Zeta.

Skoro cijelo područje Crne Gore je bez struje, priopćeno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

Kako je navedeno u kratkom priopćenju na Facebook stranici CEDIS-a, problem je ispad na mreži Crnogorskog elektroprijenosnog sustava.

Nije poznato kada bi problem mogao biti riješen, piše pobjeda.me.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.