EPA/Zoltan Mathe HUNGARY OUT

Sve izglednije odustajanje Budimpešte od kandidature za OI 2024.

Sve je izglednije kako će mađarski glavni grad Budimpešta odustati od kandidature za domaćinstvo Olimpijskih igara 2024. godine, jer je gradonačelnik Istvan Tarlos u srijedu objavio kako više ne postoji političko jedinstvo u podupiranju kandidature.

Iako vladajuća stranka u Mađarskoj Fidesz ima većinu i u Gradskom vijeću u Budimpešti pa se očekuje kako bi rezolucija o kandidaturi Budimpešte za domaćina OI 2024. trebala dobiti potporu na glasovanju u srijedu, gradonačelnik Tarlos će zatražiti od vlade da se izjasni imali li smisla nadalje podupirati kandidaturu sada kada je nacionalno jedinstvo vezano za nju prekinuto.

Tarlos time odbacuje vlastitu odgovornost na moguću propast kandidature kazavši kako se radilo o nacionalnom projektu.

Prema posljednjoj anketi, 56 posto građana Budimpešte protivi se kandidaturi, pa se pretpostavlja kako bi na eventualnom referendumu ona bila odbačena.

Prošloga su tjedna protivnici kandidature sakupili 266,151 potpisa za održavanje referenduma vezanog za podršku kandidaturi, što je daleko više od potrebnih 138.000 potpisa. Aktivisti su tijekom kampanje ukazivali na cijenu organizacije OI, ali i na rizike za korupciju.

Budimpešta nikad nije bila domaćin OI, a predloženi proračun je 3,5 milijardi dolara. Međutim, nagađa se kako bi proračun mogao narasti jer glavni grad Mađarske mora, za razliku od ostalih kandidata, izgraditi mnogo sportskih objekata, uključujući i Olimpijski stadion.

Pored Budimpešte kandidati za domaćinstvo OI 2024. su Los Angeles i Pariz. Los Angeles je bio domaćin Igara 1932 i 1984., a predstavljeni proračun projekta Igara je 5.3 milijarde dolara. Pariz je bio domaćinom Igara davnih 1900. i 1924. godine, a proračun Igara je čak 6.2 milijarde dolara, što je najviše od svih kandidata.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) će domaćina OI objaviti 13. rujna u Limi.

Komentiraj