SVE IDE PO DOGOVORU : Iz Hrvatske u Sloveniju do sada ušlo 3000 izbjeglica

U Sloveniju je do sada iz Hrvatske ušlo oko 3000 izbjeglica, najvećim dijelom preko graničnih prijelaza Macelj i Mursko Središće, a 642 preko Bregane, objavila je u nedjelju slovenska policija.

Državni tajnik u slovenskom ministarstvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic rekao je da je Slovenija spremna dnevno primati do 2500 izbjeglica, ali da neće biti problem ako ih bude i stotinjak ili dvjesto više, te da se suradnja s hrvatskim kolegama do sada odvija kako je i dogovoreno.

Tijekom dana bi preko Čakovca i Murskog Središča trebao prispjeti vlak s većim brojem izbjeglica i migranata, a Šefic je najavio da će ritam primanja izbjeglica biti povezan s tempom njihove registracije u Sloveniji, te  prijelazom izbjeglica koji se u njoj već nalaze  u Austriju.

Vojska će čuvati “zelene granice”

Slovenska vlada dala je u subotu dopuštenje za aktiviranje vojske kao potpore policiji u slučaju nekontroliranih prelazaka “zelene granice” i većih izbjegličkih valova, ali ističe da za to za sada nema potrebe jer se sve odvija normalno i u suradnji s Hrvatskom iz koje migranti dolaze i austrijskim vlastima.

Sve izbjeglice upućivane su u subotu prema Šentilju, odakle su u grupama i uz kontrolu pješice prelazili u Austriju nakon okrepe, a u Šentilju se nalaze i grijani šatori koji mogu primiti 2000 ljudi.

Služba za zaštitu i spašavanje navodi da Slovenija trenutno raspolaže sa hranom i pomagalima kojima 5 dana može opskrbiti više tisuća izbjeglica i migranata u tranzitu.

Slovenski premijer Miro Cerar kazao je da je sadašnji migrantski val za Sloveniju prilično financijski zahtjevan, te da će se njegova vlada obratiti Europskoj uniji kako bi dobila sredstva za lakše svladavanje migrantske krize ako bi stanje s migrantima potrajalo duže vremena.

Komentiraj