John Pavlish

Pedijatrijski odjeli u svim hrvatskim bolnicama u projektu 'Film u bolnici'

Europski projekt uključivanja filmske umjetnosti u liječenje i oporavak djece uspješno je zaživio u trideset hrvatskih bolnica, a podržale su ga i brojne poznate osobe.
“Postoji li loš trenutak za uroniti u svijet umjetnosti? To je pitanje koje se nerijetko postavlja u svakodnevnom životu, ali vrlo rijetko u situacijama bolničkog okruženja. Mi smo u pravilu dugo vremena zanemarivali takve stvari, ali uranjanje u svijet filmske umjetnosti, može itekako unaprijediti i sam proces liječenja i donijeti osjećaj opuštenosti odnosno lakšeg podnošenja svih nevolja djetetu“, poručio je prof.dr.sc. Jurica Vuković, predstojnik Klinike za pedijatriju KBC Zagreb.
Upravo je to bio cilj projekta ‘Film u bolnici’ Udruge Djeca susreću umjetnost, koja je drugu godinu zaredom osigurala sredstva Europske unije za provedbu projekta u suradnji s partnerima Međunarodnim filmskim festivalom za djecu BUFF iz Švedske i kulturnom ustanovom JEF iz Belgije te ponudila malim pacijentima istoimenu online platformu. Projekt traje do kraja 2019. godine, pristup platformi je besplatan i potrebno je samo unijeti lozinku koju djeca dobivaju prilikom registracije svog boravka u uključenim bolnicama.


Projekt su podržale i brojne poznate osobe: Mara Bratoš, Iva Mihalić, Marko Petrić, Tena Jeić Gajski, Csilla Barath Bastaić, Nera Stipičević i Katarina Strahinić, koji su posjetili male pacijente KBC Zagreb i osmijehom i lijepim riječima razvedrili atmosferu bolničkih odjela.
Digitalna platforma sadržava 16 dugometražnih i 60 kratkometražnih filmova za djecu od tri do petnaest godina, kao i posebne pozdrave/obraćanja redatelja i glumaca pacijentima. Kroz suradnju sa Zagreb filmom na platformi će se predstaviti nezaobilazni klasici iz serijala Profesora Balthazara i recentna hrvatska produkcija animiranog filma. Najvažnije ipak je što su se u projekt uključile sve hrvatske bolnice i pedijatrijski odjeli koji već sudjeluju u akciji ‘Za osmijeh djeteta u bolnici’.

Komentiraj