SVE ČEŠĆE PRESRETANJE NATO AVIONA Ruski bombarderi preletjeli gotovo pola Europe

Pixabay

Dva ruska bombardera Blackjack nedavno su preletjela iznad Europe, iz smjera Norveške prema Španjolskoj i natrag, kada su ih presreli avioni četiri europske države, javlja BBC.

Norveška, Velika Britanija, Francuska i Španjolska podigle su svoje avione, kako su TU-160 bombarderi preletjeli iznad njihovih zemalja. Ovo izvješće pojavilo se za vrijeme pojačanih tenzija između Rusije i Zapada. Stručnjaci kažu da NATO avioni sve češće presretaju ruske bombardere.

Incident se dogodio 22. rujna, ali je objavljen tek nedavno, u izjavi francuskog Ministarstva obrane. U njoj je navedeno kako je Norveška prva primjetila dva bombardera na sjeveru zelje i odmah podigla dva F-16 zrakoplova kako bi ih prepratili prema sjeveru Škotske. Britanski RAF tada je poslao svoje Typhoon avione kako bi presreo ruske zrakoplove.

Tada sz skrenuli prema zapadu Irske, gdje su ih dočekali francuski borbeni avioni Rafale, a ruski su bombarderi krenuli prema jugu. Na kraju su ih iznad Bilbaa presrela dva španjolska F-18 borbena aviona. Okrenuli su se u i uputili natrag. Island se kasnije požalio kako su ruski bombarderi letjeli preblizu civilnim zrakoplovima tog istog dana.

Komentiraj