SVE ČARI SLAVONSKIH GOSPODARSTAVA: Brodsko-posavska vina i tajne gurmanske oaze

Neotkriveni mali vinari koji tradiciju proizvodnje njeguju generacijama pravi su dragulj turističke ponude Brodsko-posavske županije, kao i OPG-ovi koji nude jedinstvene doživljaje – od spavanja na sijenu, berbe jabuka i šljiva, pečenja rakije, pecanja šarana do jahanja i vožnje zapregom ili splavom

Brodsko-posavska županija idealna je destinacija za sve one željne odmora od gradske vreve i gužve, a raznolikošću svoje gastro i eno ponude svake godine privlači sve veći broj stranih i domaćih turista. Kvalitetna tla, povoljna klima i tradicija koja traje već drugo tisućljeće, stvorili su uvjete za uzgoj kvalitetnih sorti grožđa i njihovu preradu u vrhunska vina. Iskustvo i znanje vinara nadograđuje se na naporni trud vinogradara i rezultira vinima koja ponosno konkuriraju bilo kojem poznatom vinskom području. Graševina, rizling, Chardonnay, frankovka…samo su neka od tipičnih vina. Prevladavaju mala obiteljska gospodarstva koja ulažu veliki trud, ljubav, pažnju i znanje preneseno s generacije na generaciju, trudeći se njegovati tradiciju proizvodnje vina u našoj županiji.

Krećući sa zapada županije, od Cernika i Nove Gradiške cestom koja vodi podno niskih slavonski gora i povremeno, prateći putokaze, na plodnim brdima ukazuju se plodni vinogradi. Iznad Oriovca, među vinogradima, pronalazimo neke od najambicioznijih lokalnih vinara.

Područje oko Brodskog stupnika obiluje malim vinskim podrumima u kojima ljubazni domaćini s ponosom prezentiraju svoja vina, dok u Sibinju možemo uživati u malim tradicionalnim kušaonicama vina koje odišu šarmom i duhom starih vremena.

Jedinstveni recepti i načini pripreme lokalnih specijaliteta koje nude bajkovita seoska gospodarstva u Brodsko-posavskoj županiji, mamac su za strane i domaće goste. FOTO: TZ Brodsko-posavske županije

Turistička zajednica Brodsko–posavske županije još od 2017. godine nastavlja projekt brendiranja eno-gastro ponude i jedna je od jedanaest županija koje su uključene u nacionalni projekt koji nosi naziv “Okusi hrvatske tradicije”. TZ Brodsko-posavske županije pod nazivom “Okusi graničarskog posavlja” u projekt je do sada uključila 15 restorana iz cijele županije. Interes su iskazali i drugi restorani iz Brodsko–posavske županije. Ideju o brendiranju eno-gastro ponude pokrenuli smo u rujnu 2017. godine, imajući u vidu da je gastronomija važan dio identiteta pojedinog kraja, ali je i sve značajniji motiv za putovanje, kao i bitan element ocjene ukupnog zadovoljstva gosta destinacijom. U oblasti eno-gastronomskog turizma cilj nam je bio ujediniti poljoprivredu, gastronomiju, enologiju i kulturu koji su važan dio održivog razvoja destinacije.

Nezaobilazna, najukusnija sastavnica turističke ponude Brodsko-posavske županije je naša lokalna gastronomija koja svojim mirisima i jedinstvenim receptima ponosno predstavlja našu županiju. Nositelji te ponude su obiteljska poljoprivredna imanja kao što su Gospodarstva Salaš i Opođe, Matin i Antin Stan, Stupnički dvori, OPG Starci, Kuća za odmor Paljevine, Gospodarstvo Kereković, Etno-eko selo Stara Kapela, Eko-etno Salaš Savus , Kuća dida Tunje i Ranč Ramarin.

Svako od tih gospodarstava ističe se idejama kako mladim generacijama u suvremenom okruženju dočarati seosku idilu, a starijima pobuditi nostalgiju za davnim vremenima pa tako neki u ponudi imaju i spavanje na sijenu, u ambaru ili u starinskoj sobici, pecanje šarana, berbu šljiva i jabuka i pečenje rakije, jahanje i vožnju zapregom ili pak vožnju splavom po Savi.

Komentiraj