Marko Lukunic/PIXSELL

Švaljek: Zagrebu je potreban novi način upravljanja

Nezavisna zastupnica u Gradskoj skupštini i kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Sandra Švaljek izjavila je u subotu da je Zagrebu potreban novi način upravljanja boljim korištenjem svih gradskih resursa, pokretanje niza razvojnih projekta i da Gradsku upravu treba transformirati u suvremen servis za Zagrepčane.

Švaljek je na prezentaciji “Moja vizija Zagreba” govorila o svojoj motivaciji za kandidaturu na predstojećim lokalnim izborima za zagrebačku gradonačelnicu.

Predstavila je svoju viziju razvoja Zagreba i ustvrdila da Zagreb s njom na čelu, može postati moderan grad koji osigurava visoku kvalitetu života i daje priliku svojim stanovnicima da ostvare dobru egzistenciju i ispune svoje ambicije.

Kao prioritetna područja funkcioniranja grada u kojima su neophodne korjenite reforme istaknula je funkcioniranje Gradske uprave i Zagrebačkog holdinga; razvoj, uređenje i revitalizaciju gradskih prostora, stvaranje dobrih prilika za zapošljavanje i poslovanje te održivo gospodarenje otpadom.

Također je kao područja gdje su nužne korjenite promjene navela prometni sustav i njegovu modernizaciju, energetiku i zaštitu okoliša, unapređenje životnih uvjeta u svim gradskim četvrtima, depolitizaciju kulturne scene i približavanja kulturnih sadržaja svim građanima te osiguranje uvjeta za aktivan život građana neovisno o njihovim tjelesnim predispozicijama, spolu i dobi.

Sadašnji način funkcioniranja Gradske uprave i ZG holdinga ishodište većine problema

Švaljek je ocijenila da je sadašnji način funkcioniranja Gradske uprave i Zagrebačkog holdinga ishodište većine problema koje su uočili građani.

“Zagrepčani smatraju da je Gradska uprava neučinkovita, netransparentna te podložna korupciji i pogodovanjima. Uprava i Holding moraju doživjeti ozbiljnu transformaciju i umjesto da budu svrha sami sebi te služe kao poligioni za zapošljavanje bez kriterija, moraju postati središta pružanja kvalitetnih komunalnih usluga svih građanima uz primjerene cijene”, kazala je.

Ocijenila je da je zagrebački sustav gospodarenja otpadom zastario i da odudara od europskih standarda održivog gospodarenja otpadom. Stoga želi, kako je rekla, uspostaviti suvremen i cjelovit sustav gospodarenja otpadom koji će se temeljiti na što većem iskorištavanju otpada.

Namjera joj je povećati prikupljanje i reciklažu otpada na 50 posto do 2020., povećati biološku reciklažu sa sadašnjih deset na 70 posto, smanjiti udio otpada koji se odlaže na odlagalište s 80 na 20 posto te smanjiti količinu otpada po stanovniku za deset posto.

Švaljek je najavila je da će model gradskih projekata koristiti kao jedan od najvažnijih elemenata realizacije plana razvoja grada. Kao projekte koje smatra najvažnijima, uz ostale, navela je rekonstrukciju Gornjeg i Donjeg grada, rekonstrukciju gradske željeznice i transformaciju prostora uz prugu, preobrazbu zapuštenih kompleksa tvornice Gredelj, Zagrepčanke i Badel, transformaciju Zagrebačkog Velesajma te izgradnju novih savskih mostova.

Cilj joj je značajno smanjiti broj nezaposlenih u Zagrebu i poboljšavati perspektive zapošljavanja, a posebno mladih. Zato namjerava poduzeti mjere u područjima zapošljavanja i samozapošljavanja; podrške poduzetnicima i obrtima te promocije Zagreba kao ulagačke destinacije.

Kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Švaljek je najavila da će u razdoblju do lokalnih izbora ponuditi rješenja za probleme u navedenim područjima te da će sve prioritete i ciljeve kao i mjere i aktivnosti koji podupiru njihovo ostvarivanje detaljno predstaviti i objaviti u cjelovitom tekstu programa tijekom kampanje koja će se odvijati pod geslom “Zagreb može sve”.

Prednost je to što sam radila s Bandićem, uočila sam područja koja trebaju modernizaciju

Na novinarsku konstataciju kako je kritična prema stanju u Zagrebu i gradonačelniku Milanu Bandiću, a da je i ona nekada bila dio te garniture, Švaljek je odgovorila da joj je to prednost.

“Vidjela sam kako stvari izgledaju u Gradskoj upravi i vidjela sam brojna područja koja su zapuštena i vape za tim da dožive modernizaciju”, dodala je.

Švaljek tvrdi da nije ni s kim razgovarala oko podrške njenoj kandidaturi. “Nestranački sam i nezavisni kandidat. Ako neka od stranaka u svom internom radu odluči podržati moju kandidaturu, vjerojatno ćemo razgovarati o tome. Prije svega, moja podrška su građani”, naglasila je.

Smatra i da postoji mogućnost daljnjeg smanjivanja broja zaposlenih u Holdingu. “To ne znači otpuštanje ljudi nego smanjenje na prirodan način tako da oni koji odlaze u mirovinu ne budu nadomješteni novim zaposlenima”, kazala je.

Pretpostavlja da će se novom poreznom reformom ponovno smanjiti prihodi jedinica lokalne samouprave od poreza na dohodak, a na upit postoje li šanse da se smanji prirez u Zagrebu, kazala je da treba pričekati na koji će se način porezna reforma odraziti na prihode Zagreba.

Komentiraj