– Kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Sandra Švaljek izjavila je u HRT-ovoj emisijI Nedjeljom u dva da motiv njezinog ulaska u politiku nije dolazak na funkciju već da želi napraviti promjene za koje misli da su nužne za grad Zagreb.

Držim se “one Brucea Leeja”, prema kojoj nije dovoljno znati, nego je potrebno i primijeniti, rekla je Švaljek, dodavši da bi svatko tko ima snage trebao prihvatiti izazov umjesto kritizirati u kafićima.

Švaljek se zalaže za otvorene javne natječaje, od lokalne i državne uprave do javnih i komunalnih poduzeća.

Upitana za optužbe aktualnog gradonačelnika Milana Bandića da je zaposlila supruga preko veze, Švaljek je rekla da je njezin suprug ovlašteni porezni savjetnik i revizor, magistar ekonomije, koji je bio zaposlen na mjestu za koje je imao sve potrebne kvalifikacije. Bio je zaposlen po procesduri koja je tada vrijedila, rekla je i dodala da su međutim vrlo brzo da je napravljena greška te su prihvatili kritiku javnosti.

Upitana je li bila greška kad je pet mjeseci nakon toga prihvatio posao vrijedan 156 tisuća kuna u Zagrebačkom holidngu, savjetodavne usluge za ZET, Švaljek je rekla da se to nije dogodilo jer ugovor nikad nije potpisan ni realiziran. Istaknula je da nitko od članova njezine uže i šire obitelji nije radio ni u jednoj gradskoj ustanovi.

U njezinih osam godina vođenja Ekonomskog instituta, rekla je, ni jedna osoba nije primljena mimo javnog natječaja i stručnih kriterija, a isto je činila i kad je birala nove članove Zagrebačkog holdinga kada je prvi put otvoren javni natječaj.

Pozivajući se na informaciju “osobe iz ljudskih resursa” dok je još bila u gradskoj upravi, rekla je da se 90 posto ljudu zapošljava preko veze i intervencije.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kad mu se pridružila na listi 2013., imao je, objasnila je, deideoligiziranu kampanju i obećao joj je odriješene ruke. Kazala je da on ima “prilično autoritativan stil upravljanja” i zahtjeva da mu se ljudi ne suprotstavljaju, a idući na hijerahijskoj razini isti model preslikavaju dalje.

Za novog predsjednika SDP-a Davora Bernardića rekla je da ga doživljava kao gradskog političara, a će biti političar na nacionalnoj razini. Nije sigurna, kazala je, da je idealno da predsjednik SDP-a ujedno bude kandidat za gradonačelnika ali odluka je na njemu.

Upitana kako bi reagirala da joj Most da potporu na predstojećim lokalnim izborima, kazala je da će ostatiti nestranački kandidat i da podrška stranaka neće značiti da je postala stranačka kandidatkinja. Dodala je da joj je HSLS već dao podršku.

Kad je riječ o planovima za  Zagreb, smatra da treba provesti reformu u gradskoj upravi, Zagrebačkom holdingu, da ima niz otvorenih komunalnih tema, spomenula je i problem prometnih gužvi te željezničke pruge koja djeli grad na sjeverni i južni dio.

„Urbanizam je zamro u Zagrebu, u kojem u zadnjih 20, 30 godina nije bilo dobrog razvojnog zamaha“, rekla je Švaljek, koja smatra da se grad nepotrebno širi na rubne dijelove gdje je skupo dovoditi infrastrukturu, a istodobno unutar postojećih gabarita postoje neiskorišteni prostori, poput Gredelja i dijela područja Velesajma.

Za problem gradnje crkve na Savici, rekla je da su građani sami ponudili rješenje da se gradi na drugom zemljišta u vlasništvu grada.

Zalaže se za referendum o promjeni imena Trga maršala Tita, ali drži kako nije dobro  u kampanji razgovarati o pitanjima koja polariziraju.

 

Komentiraj

PREKO Goran Jakus/PIXSELL
Podijeli objavu
Prethodni članakBečka priča o vremenu
Sljedeći članakČop: Nakon najtežih doći će najbolji trenuci
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.