Nemogućnost Hrvatske da se zbog političke nestabilnosti zadužuje po povoljnim uvjetima može dovesti do rasta izdataka za kamate i novih poreznih opterećenja, rečeno je u petak tijekom Investicijskog foruma grada Zagreba i središnje Hrvatske, koji su organizirali tjednik Lider, tvrtka Bisnode i Hrvatska gospodarska komora.

“Ako se Hrvatska na inozemnom tržištu ne bude mogla zaduživati po povoljnim uvjetima, rast će izdaci za kamate što će, na primjer, iziskivati povećanje poreznog opterećenja kako bi država namaknula sredstva kroz dodatno oporezivanje. Sigurno je da takva mjera može nepovoljno utjecati na gospodarstvo i investicije”, kazala je znanstvena savjetnica na Ekonomskom institutu Zagreb Sandra Švaljek.

Na pitanje što znači najnovija odgoda državnog zaduženja i kako će se to odraziti na gospodarstvo i investicije, Švaljek je rekla kako odgoda pokazuje da je Hrvatska visoko zadužena zemlja s niskim rejtingom koji nije investicijski, a to otežava zaduživanje. Dodatna nepovoljna okolnost, po njezinim je riječima prilično velika politička nestabilnost.

“Naravno da financijeri prate situaciju i percipiraju zemlju koja ima takvih problema, ne samo gospodarskih, već i političkih, kao jednog prilično nesigurnog i rizičnog dužnika i to bi se moglo odraziti na sljedeće pregovore. Kada oni dođu, svi će biti informirani o tome da hitnost i nužnost zaduživanja raste i da je Hrvatskoj stalo da se zaduži po povoljnijim uvjetima”, kaže Švaljek.

Smatra da će pregovaračka  pozicija Hrvatske biti dodatno oslabljena, jer zadnja emisija obveznica nije uspjela.

Politička stabilnost važna je za privlačenje investicija, drži i predsjednik saborskog Odbora za gospodarstvo Domagoj Ivan Milošević.

“Međutim, nije dobra ni politička stabilnost koja ne donosi nikakve reforme, a toga smo se nagledali prošlih godina”, naglašava. Uz političku stabilnost, investitore privlače i stabilnost zakonodavnog okvira i porezna predvidljivost, kaže on.

Dok bi Švaljek politiku maknula iz općeg fokusa rekavši kako se i ova Vlada bavi svačime, ponajviše samom sobom, a najmanje ekonomijom u trenutku dok zemlja više nema mnogo vremena za izvlačenje iz krize, Milošević smatra da politika ne može biti u drugom planu.

“Politika odlučuje o velikom dijelu BDP-a”, tvrdi Milošević dodajući kako je pobornik privatizacije svega onoga što nije od primarnog državnog interesa.

Za profesora zagrebačkog Pravnog fakulteta Mladena Vedriša, imperativ su  investicije.

Pritom iznosi da je od 2008. do 2013. godine u hrvatskoj prerađivačkoj industriji izgubljeno 264 tisuće radnih mjesta te da bi, nastavi li se tako, 2032. godine Hrvatska mogla ostati bez te industrije. Pokretače rasta on bi potražio među domaćim mirovinskim fondovima i osiguravajućim društvima.

“Poljoprivredni proizvodi više dodane vrijednosti, industrija, usluge, turizam, promet i logistika, sektori su najpogodniji za investiranje, a neke od hitnih mjera koje bi mogle potaknuti investicije su smanjenje parafiskalnih nameta i ubrzavanje rokova za izdavanje dozvola”, smatra Vedriš.

 

Komentiraj