hina

ŠVALJEK: “Nedemokratsko i autokratsko ponašanje Bandića”

Povodom razvoja događaja u Skupštini grada Zagreba, oglasila se Nezavisna lista Sandre Švaljek. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Vladajuća većina u Gradskoj skupštini Grada Zagreba – stranke Milan Bandić 365, HDZ i Neovisni za Hrvatsku – danas je s dnevnog reda Gradske skupštine skinula oporbeni prijedlog zaključka o obustavi radova na Trgu žrtava fašizma. Sprečavanje oporbe da na dnevni red Skupštine uvrsti prijedloge koje smatra bitnima nedemokratsko je i autokratsko ponašanje gradonačelnika Bandića i njegovih partnera iz HDZ-a i Neovisnih za Hrvatsku.

U znak prosvjeda zbog ovakvog ušutkavanja oporbe i onemogućavanja rasprave o točki koja je na dnevni red Skupštine bila uvrštena po redovnoj proceduri, predstavnici svih oporbenih klubova zastupnika odlučili su šutjeti svih 8 minuta rasprave uime klubova o prvim točkama ove sjednice Gradske skupštine.

Gradonačelnik Bandić je ranije, za vrijeme aktualnog sata, zbor građana Vijeća gradske četvrti Donji grad, koji je u srijedu 20. lipnja ogromnom većinom glasova od Grada Zagreba zatražio obustavu radova na Trgu žrtava fašizma, usporedio s „okupljanjem istomišljenika u Sjevernoj Koreji“. Zbor građana je, podsjetimo, institut izravne demokracije predviđen Statutom Grada Zagreba, koji služi tome da građani bez posrednika izraze svoje mišljenje o nečemu što se događa u njihovom neposrednom susjedstvu. Usporedbu aktivnog sudjelovanja građana u političkom životu lokalne zajednice sa Sjevernom Korejom stoga smatramo sramotnom. Naprotiv, odlika diktatura i autokratskih režima upravo je ušutkavanje oporbe koje je danas izvela vladajuća većina.

Pitamo se koja je funkcija oporbe ako ne smije raspravljati o temama za koje smatra da su bitne za građane? Nažalost, ovakvi nedemokratski i autoritarni potezi dodatno srozavaju lokalnu demokraciju u Hrvatskoj, te najbolje ocrtavaju shvaćanje demokracije gradonačelnika Bandića, koje često iznosi pred Gradskom skupštinom – građani su na izborima (s malom natpolovičnom većinom) glasali za njega pa 4 godine može raditi što ga je volja, a oporba ne smije braniti ono za što smatra da su interesi građana koji su ih izabrali. Za zatiranje demokracije u Zagrebu, osim gradonačelnika, suodgovornima smatramo i sve zastupnike iz njegovog kluba, HDZ-a i Neovisnih za Hrvatsku, koji su glasali protiv stavljanja navedene točke na dnevni red.”, stoji u priopćenju Sandre Švaljek.

Komentiraj