hina

Švaljek neće podržati Plan gospodarenja otpadom Grada Zagreba

Klub gradskih zastupnika Nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a neće podržati Plan gospodarenja otpadom Grada Zagreba koji će biti na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine u četvrtak, 26. travnja jer ga smatraju lošim te su predložili uvođenje jednostavnijeg sustava “od vrata do vrata” sa samo dva spremnika – jednim za reciklabilni, a drugim za miješani komunalni otpad te obradu reciklabilnog otpada u sortirnicama.

Predsjednica Kluba Sandra Švaljek prijedlog Plana gospodarenja otpadom ocijenila je neprihvatljivim te je pozvala zastupnike HDZ-a i Neovisnih za Hrvatsku da prepoznaju svoju odgovornost i da ga također ne podrže.

“Zbog stabilnosti i održavanja saborske većine ne bi trebalo žrtvovati kvalitetu života građana Zagreba”, poručila je s konferencije za novinare.

Švaljek je u priopćenju u subotu objasnila da se Plan uglavnom zadržao na općenitoj razini te nije razradio detalje cjelovitog sustava gospodarenja otpadom, dok je s druge strane odredio ono što nije trebao – točne lokacije za pojedine građevine, poput kompostane u Brezovici i reciklažnog dvorišta za građevni otpad u Podsusedu.

“Kada bi se taj Plan ostvario ove bi se lokacije bespovratno obezvrijedile”, ocijenila je te upozorila da su te dvije lokacije bile određene za istraživanje, a da se Plan donosi prije nego što je istraživanje uopće počelo.

Kritizirala je i usporednu analizu mogućih rješenja za postavljanje spremnika za otpad na javne površine te podsjetila kako je Gradska skupština većinom glasova na tematskoj sjednici o gospodarenju otpadom u studenom donijela tri važna zaključka – da će Grad naplaćivati odvoz komunalnog otpada po stvarno predanoj količini, da računi za odvoz otpada u prosjeku neće rasti i da će se ispitati varijantne lokacije i funkcionalna rješenja za pojedine dijelove sustava gospodarenja otpadom. Zaključila je da Plan gospodarenja otpadom u potpunosti ignorira ta tri zaključka.

Predsjednik Odbora za zaštitu okoliša HSLS-a Mirko Budiša rekao je da čak 2200 pristiglih primjedbi na Plan gospodarenja otpadom upućuje na dva zaključka – građani žele da se u Zagrebu konačno uspostavi održivi sustav gospodarenja otpadom, no istodobno ne vjeruju da se takav sustav može uspostaviti predloženim Planom.

Istaknuo je da Klub gradskih zastupnika Nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a predlaže uvođenje jednostavnijeg sustava prikupljanja “od vrata do vrata” postavljanjem dvaju spremnika, jednog za reciklabilni, a drugoga za miješani komunalni otpad, te obradu reciklabilnog otpada u sortirnicama. “Sandra Švaljek i HSLS predlažu da se obrađeni reciklabilni otpad putem burze otpada plasira na tržište, a kuhinjski i zeleni biootpad kompostira u objektima koji već postoje na lokaciji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda”, kaže se u priopćenju.

Budiša je naglasio kako bi Zagreb prema tom prijedlogu postigao ciljeve za reciklažu i oporabu otpada od 50 posto u razmjerno kratkom roku, a time bi se i smanjila količina otpada za odlaganje na 20 posto od ukupnih količina komunalnog otpada. Izbjegla bi se i gradnja kompleksnog Centra za gospodarenje otpadom te gradnja nove kompostane i reciklažnog dvorišta za građevni otpad, a troškovi izgradnje sustava bi bili upola manji od troškova sustava kojeg je predložio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. “Operativni troškovi rada takvog sustava bili bi značajno manji te zasigurno ne bi došlo do povećanja cijene usluge”, naglasio je Budiša.

Klasić (HSLS): Pozdravljamo pokretanje proizvodnje u Imunološkom zavodu, ali Grad Zagreb tu čini presedan

Gradski zastupnik Darko Klasić (HSLS) pozdravio je pokretanje proizvodnje u Imunološkom zavodu čije funkcioniranje treba biti strateški interes Republike Hrvatske, ali smatra da Grad Zagreb preuzimanjem odgovornosti za rad Zavoda radi presedan i izlazi iz okvira nadležnosti rada lokalne samouprave.

“Gradonačelnik brzo zaboravlja kako su dosadašnje takve poduzetničke aktivnosti Grada – od kupovina zemljišta Gredelja i Zagrepčanke do projekta izgradnje stanova u Sopnici-Jelkovcu rezultirale zaduživanjem Zagreba za 2,5 milijardi kuna na londonskoj burzi, te ozbiljno ugrozile funkcioniranje Zagrebačkog holdinga. Ako Grad sredstva usmjerava u takve poslove, nema dovoljno novaca za projekte iz svoje primarne nadležnosti, a to je osiguranje komunalne infrastrukture i ostalih uvjeta za kvalitetan život Zagrepčana. Ne bi nas čudilo da se zbog Imunološkog zavoda opet počne razmišljati o davanju odvoza smeća i održavanja zagrebačkih cesta u koncesiju privatnom sektoru, ili prodaji Zagrebačkih ljekarni. Grad se, primjerice, ne bavi niti održavanjem infrastrukture na gradskim lokacijama za kupanje, pa bi se ove godine moglo dogoditi da po prvi puta većina jarunskih kupališta bude zatvorena zbog loše kakvoće vode”, istaknuo je Klasić.

Komentiraj