Svake godine 2000 eura glazbencima iz Zaklade Milana Mladenovića

U BEOGRADU OSNOVANA NAGRADA MILANA MLADENOVIĆA

Prošloga tjedna u Beogradu je predstavljena Nagrada Milana Mladenovića, ustanovljena s ciljem promoviranja umjetničkog stvaralaštva glazbenika koji djeluju na prostoru bivše Jugoslavije.

Nagrada je ustanovljena s ciljem očuvanja uspomene na autorski rad proslavljenog glazbenika, vodeći pritom brigu o čuvanju i objavljivanju njegovih djela i poticanju umjetničkog stvaralaštva. Nagrada za najboljeg odabranog glazbenika dodjeljivat će se svake godine na dan rođenja Milana Mladenovića, 21. rujna. Iznos od 2000 eura i prigodnu povelju osigurala je Zaklada Milana Mladenovića, osnovana na inicijativu njegove pokojne majke Danice Mladenović koja je u oporuci poželjela da se sav novac od tantijema Milana Mladenovića prikuplja u spomenutoj zakladi.

Članovi prvog žirija koji će odlučivati o nagradi su pjevač grupa Partibrejkers i Škrtice, Zoran Kostić Cane, glazbenik Vasil Hadžimanov te glazbeni novinar, publicist i glazbenik Aleksandar Žikić, autor knjige o životu i djelu Milana Mladenovića „Mjesto u mećavi“, kojega smo pitali koliko je važno da prijavljeni glazbenici budu upoznati s glazbom koju je stvarao Milan Mladenović:

„Svatko tko se ozbiljno bavi popularnom glazbom trebao bi biti upoznat s onim što je Milan radio i što je ostavio za sobom. Bilo bi, međutim, idealno da nagrađeno djelo nema žanrovske i formalne sličnosti s Milanovom muzikom te da zastupa isti stav koji je krasio Milanovo djelo, a koji uvijek i bez kompromisa podrazumijeva integritet iznad oportunizma“, objasnio je Žikić.

Na konferenciji za medije najavljeno je da će, najvjerojatnije do kraja rujna, Zaklada objaviti reizdanje albuma “Angel’s Breath” iz 1994. godine, koji je Milan Mladenović pred smrt snimio u Brazilu s proslavljenim producentom i glazbenikom Mitrom Subotićem Subom, a do kraja godine i reizdanje kompilacije “Kao da je bilo nekad” iz 2002. godine na kojoj su pjesme grupe EKV izvodili, između ostalih, Partibrejkers, Električni orgazam, Darko Rundek, Vlada Divljan, Del Arno Band, Tanja Jovićević itd. Na konferenciji za medije pjevač grupe Partibrejkers Zoran Kostić Cane izjavio je da se „nagrada neće dodjeljivati pošto- poto“ te naglasio: „Ako se ne ispune kriteriji koje su Milan i njegova grupa zadali svojim postojanjem, neće biti ni nagrade.“ Želja im je s novcem iz zaklade kupiti instrumente djeci iz manjih sredina koja su talentirana, ali nemaju sredstava za realizaciju autorskih ideja.

Zanimljivo je da je nekako istovremeno zaživjela i ideja o podizanju spomenika Milanu Mladenoviću u centru Beograda. U odboru za podizanje spomenika uz Sandru Rančić, novinarku, koscenaristicu dokumentarnog filma o grupi EKV „Kao da je bilo nekad“ te umjetničku direktoricu festivala dokumentarnog rock filma Dock’n’Ritam, sjedi i Aleksandar Žikić. Pitali smo ga kako su gradske vlasti reagirale na prijedlog beogradskog glazbenog kritičara i voditelja Doma omladine Dragana Ambrozića o podizanju spomenika. „Gradske vlasti su prije nekoliko mjeseci inicirale prijedlog da se u Beogradu postavi spomenik Milanu Mladenoviću. Realizacija prijedloga je u proceduri i trenutačno je u tijeku usklađivanje stavova nadležnih institucija. Čim stignu sve potrebne dozvole, rad na ovom projektu bit će nastavljen. Pretpostavljam da će sljedeći korak biti raspisivanje natječaja i imenovanje žirija. Potencijalna lokacija trebala bi biti u centru grada, u blizini Doma omladine.“ Plato ispred Doma omladine već nosi naziv Plato Milana Mladenovića.

Milan Mladenović bio je član grupa Limunovo drvo, Šarlo akrobata, Katarina II. i Ekatarina velika te jedan od inicijatora antiratnog glazbenog projekta Rimtutituki, rođen je 21. rujna 1958. godine u Zagrebu i umro u Beogradu 5. studenog 1994. godine. Kao rođenom Zagrepčaninu Gradska skupština Grada Zagreba dodijelila mu je 2012. godine ulicu u kvartu Jakuševec, kao priznanje urbanoj kulturi Zagreba.

Komentiraj