SVAĐA UOČI PROSLAVE OLUJE Kotromanović: “Zna se tko je bio žrtva, a tko agresor”

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da bi odlazak stranih delegacija na paradu povodom obljetnice Oluje, Srbija doživjela kao uvredu. Rekao je kako se na taj dan “nema što slaviti”, a hrvatsku ratnu akciju nazvao je velikim etničkim čišćenjem.

Na njegovu izjavu reagirao je danas hrvatski ministar obrane Ante Kotormanović:
“Do sada nisam reagirao, ali danas stvarno moram odgovoriti. Radikalna retorika nije dobar način komunikacije. Međutim, postoje trenuci kad jedostavno treba ukazati na činjenice. Cijelo ovo vrijeme, naša namjera je bila da nacionalni praznik oslobođenja zemlje držimo dalje od međudržavnih odnosa. Proslava 4. i 5. kolovoza je daleko iznad toga.

Komentari osobe koja je ’90-tih s puškom u ruci poticala sve ono najgore i pozivala na ubojstva i mržnju – nisu nimalo vjerodostojni. Na ove najnovije pokušaje balansiranja krivnje i izjednačavanje žrtve i agresora želim jasno reći – vrlo dobro znamo tko je bio agresor, a mjesta poput Vukovara i Srebrenice najbolje govore tko je bio žrtva.

 

  • Operacija Oluja je bila legitimna akcija koja je spriječila, među ostalim, još jedan masakr koji bi bio puno veći od Srebrenice.

 

I upravo zato mislim da bi premijer Srbije trebao više uvažavati operaciju Oluja jer bi bez nje, danas vrlo vjerojatno morao odlaziti na još jednu komemoraciju i ispričavati se za još jedan genocid.

Sitne diplomatske igre ne mogu iskriviti povijesne činjenice. Rat se vodio u Hrvatskoj i BiH.

Hrvatska je u zadnjih 20 godina izgradila državu koja ne promiče mržnju i ne opravdava ono što je bilo loše. I zato je danas članica Europske unije i NATO-a. Nadam se da će vodstvo Srbije uvidjeti da je to jedini put koji vodi naprijed.”

Komentiraj