Svađa Škore i Tomaševića: ‘Ovo su smiješne optužbe i podmetanje činjenica’

Kandidati za gradonačelnika Zagreba, Tomislav Tomašević i Miroslav Škoro, u ponedjeljak su bili na debati u studiju RTL-a. Ta je televizija prije debate objavila i rezultate anketa za Zagreba, prema kojima Tomašević ima veliku prednost.

Tijek debate:

Tomašević: Prvi radni dan ću naručiti vanjsku analizu duga i upravljanaj mirovinom, organizirat ćemo sastanak sa svim pročelnicima da vidimo što se radi. Krenut ćemo u novu organizaciju. Svojim primjerom ćemo pokazati kako se uprava treba ponašato.

Škoro: Prvi dan treba napravit sastanke s pročelnicima i direktorima, treba vidjeti što se radi. Prvi potez su besplatni vrtići. U Zagrebu ih ima oko 600.

Damira Gregoret: Ima ih 30. Koliko djece ima?

Škoro: Nisam na kvizu.

Gregoret: Ima ih oko 30 tisuća.

Tomašević: Znate li koliko je trošak po djetetu? Ja ću vam odgovoriti, oko 900 kuna. Trebamo vidjeti izvršenje proračuna, ali besplatni vrtići su nam cilj.

Škoro: Od jeseni možemo krenuti s besplatnim vrtićima.

Smanjenje prireza

Gregoret: Koliko bi stajalo grad da spustite prirez kako ste najavili?

Škoro: Formirat ćemo timove, oni će odlučivati. Vjerujem svojim ljudima, oni će imati prava i odgovornosti.

Tomašević: Neodgovorno je obećati smanjenje prireza dok ne znamo koliko je dug. Znate li koliki su prihodi od prireza?

Škoro: Građani prvi put mogu birati između dvije politike. Ljevica ne može smanjiti prireze. Vi ste sakrili neke ljude, u vašem programu stoji smanjenje gospodarske aktivnosti.

Tomašević: Prihodi su 5,5 milijardi kuna koji se očukuju. Od prireza dolazi 600 milijuna. Gdje ćete naći taj novac? Znam da nemate pojma o tome, ali možete sad naučiti. Vi skrivate svoje donatore, prijavili ste 0 kuna od dontora. Skrivate ih u privremenom izviješću. Da li je iz njih Prevex ili netko drugi ne znam, ali ne neodgovorno to obećavati.

O financiranju kampanje

Škoro: Prije svega nije u redu da docirate. Vi morate kazati da je Vili Matula dobio gradski stan i prodao ga za 300 tisuća eura. Gdje ćete povući biciklističke staze? Vi najviše skrivate prihode kojima ste finacirali udruge i kampanju?

Tomašević: Ove nove laži koje su danas objavljene ćemo dematirati.

Škoro: Objavili smo da su vaše udruge povukle više od 100 milijuna kuna. Svaka vam čast. Vi ste povukli 800 do 1000 respiratora. Na što? Što vi imate protiv gospođe Lederer, ratne udovice? Nikad joj se niste ispričali?

Tomašević: Ovo je podmetanje činjenica. Vodio sam Zelenu akciju, rekli ste da je 70 posto završilo u mojim džepovima. Vodio sam je do 2012. godine, tada sam imao plaću od 6700 kuna. Imali smo 20 zaposlenih i financirali se na natječajima u EU-a. Izvješća su prolazila rigorozne kontrole, zbog kojih Grad Zagreb to nije radio.

Škoro: Vi ste sa 20 ljudi povukli 49 mil. kuna i učili ljude u koju kantu ide koji otpad. Moja tvrtka Omega softver ima 100 inženjera. Grad Zagreb je to odlučio kupiti i prije nego sam ja imao 5 posto udjela.

Tomašević: Zašto omaložavate ljude koji rade u neprofitnom sektoru? Mi smo se borili na tržištu EU-a i plaćali porez gradu Zagrebu.

O mjeri roditelj odgajatelj

Tomašević: Zaustavit ćemo nove prijave prije evaluacije svih učinaka. Djeca iz tih mjera ne smiju ići u vrtiće. Postojeći korisnici mogu biti sigurni, zaustavit ćemo nove.

Škoro: O demografiji u njihovom programu nema ništa, ništa o branitelju, o poduzetnicim 270 riječi. Ako zaustavite tu mjeru, recite na koje vrijeme.

O novom Dinamovom stadionu

Tomašević: Mi smo bili oporba, vaš zastupnik je glasao za to. Mi ćemo imati većinu, nećemo raditi stvari koje je radio Bandić. Ako dođe do partnerstva Grada i Dinama tražit ćemo podršku svih. Treba doći do veće transparentnosti u Dinamu. Kadrovska križaljka u Dinamu mu se ne čini ok, 11 tisuća članova neman nikakvo pravo glasa. Dinamo je udruga, mora poštovat zakon udruga.

Škoro: Vozio sam danas 1000 kilometara, ali ne za to da mi Tomašević docira. Dinamo je udruga, kao što postoje i druge udruge… Kako se tako hrabro petljate u Dinamo i govorite da isisavaju novce, a vi imate udruge koje isisavaju milijune?

Tomašević: Da li je vama demokratizacija Dinama uvjet?

Škoro: Ja se cijeli život zalažem za demokraciju. Udruga svoje probleme treba riješiti sama. Ajmo pustit da svaka udruga radi svoje, ali i da svaka dobije svoje. Zašto sve mora ići aktivističkoj cosa nostri?

Tomašević: Jedan dan ste za privatizaciju Dinama, vaš zastupnik Nenad Matić…

Škoro: To nije moj zastupnik, on je na Zelenoj listi. On je izabran na našoj listi, ali nije naš zastupnik.

Tomašević: On je glasao za svaki Bandićev proračun. Vi predstavljate nastavak politike Milana Bandića. Valjda imate neku zajedničku politiku, morate znati kako će Matić glasati.

Pitanja građana o žičari, mjerama za mlade

Škoro: Žičara je predimenzionirana. Treba nam žičara, ali ne ovakva. Sad je izgrađena i moramo je pustiti u pogon. Što se tiče garantiranja imovinom, meni to nije problem. Treće pitanje je bilo o mladima. Oni odlaze jer su frustrirani, treba ih uključiti i prilagoditi obrazovanje. Škola mora biti cjelodnevna. Mladima treba omogućit kredite bez kamata.

Tomašević: Za žičaru sam podnio prijavu prije 6 mjeseci. Još nisam dobio povratnu informaciju gdje je nestao taj novac. Tu ćemo napraviti analizu da vidimo što je bilo sa zemljištima i zašto je tako skupa. Što se tiče mladih, sve veći problem je nedostatak stanova. Nisu sposobni dignuti kredite pa ne mogu ni dobiti subvencije APN-a. Gradit ćemo stanove za mlade, za najam. U Gradu ćemo zapošljavati po sposobnostima. Ja nemam veliku imovinu, samo stan od 40 kvadrata, nemam problem odgovarati s imovinom.

Škoro: Svatko živi kako može, ali kako netko s 30-ak godina može kupiti stan s gotovinom. Tomašević govori da su djeca vlasništvo države, ali mi smo tradicionalni i volimo pomagati svoju djecu.

Tomašević: Možete li jamčiti svojom imovinom da sam ja to rekao? Gdje sam to rekao? Možete li? Druga stvar, vi živite u nekretnini, u kući s okućnicom od 800 kvadrata, vrijednom 4,5 milijuna kuna.Vi optužujete mene da sam kupio stan, kako vi kažete, kešom od 640 tisuća kuna. Znate li kako sam ga kupio? Tako da su moji roditelji, ja i brat podigli kredit koji smo zajedno plaćali. Ne mogu vjerovati kako vi okrećete pilu cijelo vrijeme jer ne znate ništa o gradu. Ali to će se vidjeti na izborima i vidi se već na anketi.

Škoro: Populizam je ovo što se događa, stalno izvrtanje teza. Premotajte kad dođete doma i pogledajte. Nisam rekao da ste Vi rekli, kao što nisam rekao da ste Vi stavili u svoje džepove. Dakle, morate biti vrlo precizni. Popit ćemo pivo i zajedno pogledati. Ako budem u krivu ja ću se ispričati, ali ako budete Vi, Vi se morate ispričati. Morate se nekad ispričati, ispričajte se gospođi Anji Šovagović. Zašto ste je prozvali?

Tomašević: Što ste rekli sad? Zar niste rekli da ste čuli da ja smatram da djeca pripadaju državi?

Škoro: “Iz vaših krugova” sam rekao, nisam rekao da ste Vi.

Tomašević: Recite tko vam je to rekao? Recite jednu osobu koja je to rekla.

Spomenik Bandiću

Škoro: Treba proći desetak godina.

Tomašević: Treba proći vrijeme kako bi se valorizirao lik i djelo Milana Bandića.

Komentiraj