U NOVOM NACIONALU Ekskluzivni intervju sa zviždačem Football Leaksa

U sutrašnjem novom broju Nacional donosi ekskluzivni intervju sa žviždačem Football Leaksa, stanovitim “Johnom”, čije pravo ime je Rui Pinto. Riječ je o Portugalcu koji živi u Budimpešti, a trenutno se nalazi u kućnom pritvoru.

Rafael Buschmann iz Spiegela navodi kako je Rui Pinto njihov glavni izvor za tekstove o Football Leaksu već tri godine. “John” sebe vidi kao zviždača koji svijet pokušava učiniti pravednijim mjestom.

Spiegelov Michael Wulzinger kaže kako su uvjeti pod kojima su mogli razgovarati s Pintom bili krajnje neobični. S njim su razgovarali u Budimpešti, gdje je u kućnom pritvoru. Pinto ne smije napustiti stan, a na gležnju ima monitor. Uhićen je prošlog tjedna ispred zgrade u kojoj živi. Policija mu je zaplijenila računalo i tvrde diskove, a portugalske vlasti traže njegovo izručenje.

“Njegovi odvjetnici, cijeli tim, pod svaku cijenu žele spriječiti izručenje jer se boje da će to uništiti njegovu suradnju kao zviždača s istragama u Francuskoj, Švicarskoj i Belgiji, koje su očito već počele”, kaže Wulzinger.

Spieglevi novinari prvi su se puta s Pintom sreli u veljači 2016. godine, a zviždač je s novinarima podijelio veći broj dokumentata. Poručio je kako, u suradnji s novinarima, želi pokazati koliko je nogomet korumpiran i kriminalan. Pintovi podaci već su rezultirali pokretanjem istraga koje su, u nekim slučajevima, dovele do osuđujućih presuda i kazni za klubove.

U sutrašnjem novom broju Nacional donosi ekskluzivni intervju s Pintom, a više o temi Football Leaksa možete pronaći ovdje.

Komentiraj