SUTRA PRESUDA Mladićev odvjetnik: “Moguće je da neće doći na izricanje presude”

Serge Ligtenberg/Getty Images

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) sutra će izreći kaznu ratnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću. 75-godišnji Mladić optužen je za ratne zločine počinjene u vrijeme kada je obnašao dužnost zapovjednika Vojske Republike Srpske (VRS).

Mladić je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini od svibnja 1992. do pred kraj 1995. godine. U završnoj riječi tužiteljstva u prosincu 2016. godine za njega je zatražena kazna doživotnog zatvora dok je obrana predložila da ga se oslobodi svih optužbi.

Ključne točke optužnice temelje se na izravnom Mladićevom sudjelovanju u genocidu u Srebrenici u srpnju 1995. godine kada je ondje ubijeno osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka, odgovornosti za široku kampanju progona, deportaciju, mučenja i ubojstva nesrpskog stanovništva tijekom 1992. godine u najmanje sedam općina u BiH, osnivanje logora “Omarska”, “Keraterm”, “Manjača” i “Trnopolje” u kojima su mučeni i ubijani Bošnjaci i Hrvati, teroru nad civilima tijekom opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine te uzimanju za taoce pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih naroda (UNPROFOR) u svibnju i lipnju 1995. godine.

Mladićevi odvjetnici već nekoliko tjedana traže odgovdu izricanja presude zbog njegovo zdravstvenog stanja. “Imamo izvješće liječnika koji tvrdi kako bi bilo kakav stres, uključujući i prisutstvo na izricanju presude kod Mladića mogao povećati rizik od srčanog udara ili smrti”, rekao je Mladićev odvjetnik Dragan Ivetić za agenciju AP.

Glavni haški tužitelj Serge Brammertz poručio je, pak, kako nema razloga za odgodom presude.

Komentiraj