Sutra pred istražnim povjerenstvom Ivica Todorić, njegov sin i Stipe Mesić

HINA

Saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor sutra će se sastati na prvoj radnoj sjednici, a prema zaključku povjerenstva, kao svjedoci na prvu sjednicu pozvani su vlasnik Agrokora Ivica Todorić i njegov otac Ante Todorić te prvi hrvatski premijer Stjepan Mesić.

Kako je ranije izvijestio predsjednik povjerenstva Orsat Miljenić (SDP), Todorićima nisu uspjeli uručiti poziv na poznatim adresama, dok je Mesić potvrdio dolazak pred saborske istražitelje.

U utorak se pred povjerenstvom očekuje još jedan hrvatski premijer iz devedestih, Josip Manolić, koji je također najavio da će se odazvati pozivu te čelnici nekadašnje Agencije, odnosno, Fonda za privatizaciju Milan Kovač i Ivan Penić. Ostali svjedoci koje će povjerenstvo pozivati, kao i dinamika rada, za sada nisu poznati nego će se na kraju svake sjednice odlučivati o idućim svjedocima.

Osnivanje povjerenstva bio je mukotrpan višemjesečni proces zbog međusobnog nepovjerenja među strankama, pogotovo, dvjema vodećima. Situacija je nakon osnivanja dodatno zaoštrena donošenjem poslovnika rada kojim je propisano da povjerenstvo ne može raditi ako na sjednici nije nazočna većina članova, odnosno, najmanje petero od ukupno devet zbog čega opozicija strahuje da bi vladajući mogli sabotirati rad povjerenstva.

Također, opozicijski članovi povjerenstva nezadovoljni su tumačenjem po kojemu rad povjerenstva automatski prestaje s radom kada se pokrene istraga i svoj stav brane argumentom da se povjerenstvo može baviti onim pitanjima koje nije obuhvatila DORH-ova istraga, a to su računovodstvena izvješća. Sam glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan nedavno je izjavio kako ne očekuje da bi saborsko povjerenstvo moglo ometati istragu koju provodi DORH.

Komentiraj