Sutra počinje ljetno računanje vremena – promjene u prometu i obračunu struje

Autor:

Pixabay

U noći sa subote na nedjelju počinje ljetno računanje vremena. Noćas ćemo u dva sata kazaljke pomaknuti jedan sat unaprijed, na tri sata.

Svrha prebacivanja na ljetno računanje vremena je bolja usklađenost između sati dnevnoga svjetla te radnog vremena i školske nastave. Uvodi se i kao mjera štednje energije, jer se njime omogućuje učinkovitije korištenje prirodnog sunčevog svjetla kroz ljetne mjesece.

Hrvatski autoklub u subotu je podsjetio vozače da od sutra prestaje obaveza paljenja kratkih ili dnevnih svjetala tijekom dana. Ali, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama vozači mopeda i motocikla tijekom cijele godine moraju voziti s uključenim dnevnim svjetlima, u protivnom bit će kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 300 kn.

“Obveza paljenja svjetala samo u razdoblju zimskog računanja vremena pravda se ekološkim razlozima (smanjenje ukupne potrošnje, a time i manja emisija CO2), dok prometni stručnjaci smatraju kako je svakako bolje imati upaljena svjetla tijekom svake vožnje, jer i za sunčanih dana upaljena svjetla doprinose većoj vidljivosti a time i sigurnosti prometa, odnosno smanjenju broja prometnih nesreća. Nekoliko litara više potrošenog goriva tijekom cijele godine ne može se uspoređivati sa sačuvanim ljudskim životima”, navodi HAK.

Prelaskom na ljetno računanje vremena, dolazi i do promjena u obračunu električne energije. Hrvatska elektroprivreda priopćila je kako se od sutra električna energija utrošena od 8 do 22 sata obračunavat će se prema višoj tarifi (VT), a energija utrošena u razdoblju od 22 do 8 sati prema nižoj tarifi (NT).

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)