Sutra počinje Liga nacija, Hrvatska u elitnom društvu

Screenshot/UEFA

U četvrtak počinje Liga nacija, novo natjecanje Europske nogometne federacije (UEFA) u kojem će sudjelovati i Hrvatska koja će zaigrati u najjačoj ligi (Liga A), te u skupini 4 zajedno s Engleskom i Španjolskom.

Prvo izdanje Lige nacija održat će se od 6. rujna do 20. studenog ove godine, a završnica natjecanja je u lipnju 2019. kada će biti odlučen pobjednik Lige nacija. Natjecanje će poslužiti i kao dio kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020.

U Ligi nacija ukupno će sudjelovati 55 reprezentacija koje su podijeljene u četiri jakosna razreda (Lige od A do D), a svaka Liga je podijeljena u četiri skupine.

Uz Hrvatsku, među 12 najjačih europskih nacionalnih selekcija nalaze se još Njemačka, Portugal, Belgija, Španjolska, Francuska, Engleska, Švicarska, Italija, Poljska, Island i Nizozemska, a te su momčadi smještene u četiri skupine po tri reprezentacije.

U skupini B su Austrija, Wales, Rusija, Slovačka, Švedska, Ukrajina, Irska, Bosna i Herzegovina, Sjeverna Irska, Danska, Češka i Turska. Ligu C čine Mađarska, Rumunjska, Škotska, Slovenija, Grčka, Srbija, Albanija, Norveška, Crna Gora, Izrael, Bugarska, Finska, Cipar, Estonija i Litva.

U najslabijoj D ligi nalaze se Azerbejdžan, Makedonija, Bjelorusija, Gruzija, Armenija, Latvija, Farski Otoci, Luksemburg, Kazahstan, Moldavija, Lihtenštajn, Malta, Andora, Kosovo, San Marino i Gibraltar.

Četiri pobjednika skupina lige A igrat će na Final Fouru koji će se održati u lipnju 2019., kako bi doznali pobjednika ovog natjecanja, dok će najslabija ekipe iz svake skupine preseliti u niži rang natjecanja. Na završnom turniru će se igrati dva polufinala, utakmica za 3. mjesto i finale. Pobjednici skupina u Ligama B, C i D sele u viši rang natjecanja, a najlošiji u skupini u nižu ligu.

Utakmice Lige nacija igrat će se u šest kola, po dva kola u rujnu, listopadu i studenom.

Natjecanje će poslužiti i kao dio kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020. godine. Ždrijeb skupina za EP bit će 2. prosinca u Dublinu, a 55 reprezentacija bit će raspoređeno u 10 skupina. U pet skupina bit će smješteno po šest ekipa, a u preostalih pet skupina po pet reprezentacija. Pobjednici i drugoplasirani iz svake skupine izborit će direktan plasman na EURO 2020. Tako ćemo dobiti 20 od 24 sudionika završnog turnira.

Preostala četiri mjesta popunit će reprezentacije iz Lige nacija i to u dodatnim kvalifikacijama u kojima će sudjelovati 16 reprezentacija, po četiri iz svake Lige. Svaka Liga će imati svoj mini turnir sa četiri sudionika od kojih će jedan izboriti vizu za EURO 2020.

Ako su pobjednici skupina već izborili EP kroz kvalifikacije, onda će u doigravanje sljedeća reprezentacija po renkingu unutar svakog od pojedinih razreda. Ako, recimo, u ligi A više nema reprezentacija kojima bi se mogao popuniti play-off, ta mjesta popunit će momčad iz sljedeće lige.

Hrvatska nastup u Ligi nacija otvara 11. rujna u Elcheu protiv Španjolske. Potom slijedi okršaj protiv Engleza na praznoj Rujevici 12. listopada. U trećem kolu svjetski doprvaci će u Zagrebu 15. studenog ugostiti Španjolsku, a tri dana kasnije je ogled protiv Engleske na stadionu Wembley.

Komentiraj