Program 50. međunarodne smotre folklora, na kojoj će od 20. do 24. srpnja u Zagrebu nastupiti 1500 sudionika iz Hrvatske i desetak zemalja, predstavljen je u utorak u Zagrebu na konferenciji za novinare.

Tijekom petodnevne manifestacije održat će se oko 25 scenskih priredbi, radionica, susreta s izvođačima, koncerata i jedna izložba. Nastupit će folklorna društva i pojedinci koji predstavljaju različitosti hrvatske etnografske baštine, predstavnici nacionalnih manjina, Hrvata iz susjednih zemalja i iseljeništva, te desetak ansambala koji će predstaviti baštinu drugih naroda i kultura.

Stručna i umjetnička ravnateljica smotre Zorica Vitez kazala je da je jubilarna smotra svojevrsna retrospektiva 50 godina rada te da su organizatori pozvali one koji su najviše doprinijeli smotri i koji najbolje predstavljaju raznolikost njezinih sadržaja.

Zbog njezina bogatstva i doprinosa nacionalnoj kulturi, smotra je 2014. proglašena nacionalnim festivalom, a neka tradicijska dobra uvrštena su na UNESCO-v popis nematerijalne baštine, naglasila je stručna i umjetnička ravnateljica.

Zorica Vitez istaknula je da smotra baštini tradiciju Seljačke sloge HSS-a koja je počela tridesetih godina prošlog stoljeća i trajala do pedesetih godina, ali i folklornu tradiciju koja se prenosi od kraja 19. stoljeća.

Smotra počinje u srijedu 20. srpnja prijepodne na Trgu bana Jelačića nastupom sudionika iz Hrvatske, Italije, Egipta, Kanade, Indonezije i Irske te večernjem koncertom etnoglazbe Ethno koji će održati sudionici međunarodnog kampa u Grožnjanu.

Svečana priredba 50. Međunarodne smotre folklora održat će se u subotu u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, gdje će nastupiti sudionici iz Hrvatske, BiH, Austrije, Srbije, Bugarske, Italije, Egipta i Španjolske.

Na Smotri će se održati još dva koncerta – koncert crkvenog pučkog pjevačkog zbora župe Gospe od zdravlja iz Podstrane i koncert tradicijske glazbe Azerbajdžana: Pjesnici ljubavi: Ašuzi iz Şirvana te šest plesnih radionica.

Hrvatski folklor osim matične struje koju prate stručnjaci i znanstvenici, širi se mnoštvom priredbi koje imaju cilj da obogate turističke ili društvene sadržaje, istaknuto je na konferenciji za novinare.

Komentiraj