Sutra izvanredna sjednica Vijeća sigurnosti o Jeruzalemu

EPA/JUSTIN LANE

UN-ovo Vijeće sigurnosti će u petak ujutro održati izvanrednu sjednicu o Trumpovu jednostranom priznanju Jeruzalema kao izraelske prijestolnice, priopćilo je u srijedu japansko predsjedateljstvo Vijeća, a prenosi agencija France Presse.

Vijeće će od 16.00 sati po srednjoeuropskom vremenu raspravljati o drugim temama, a Jeruzalem će doći na red nakon toga, što znači negdje oko podneva po mjesnom vremenu, dodaje se iz istog izvora.

Sjednicu je zatražilo osam od petnaest zemalja u Vijeću sigurnosti. Među njima su četiri europske – Švedska, Francuska, Italija i Velika Britanija – dvije južnoameričke – Bolivija i Urugvaj – te dvije afričke – Egipat i Senegal.

Te su zemlje zatražile da sjednica počne izlaganjem UN-ova glavnog tajnika Antonia Guterresa. Potonji je u srijedu, odmah nakon objave republikanca Donalda Trumpa, podsjetio da se od preuzimanja dužnosti u siječnju protivi “svakoj jednostranoj mjeri”. Status Jeruzalema može se riješiti samo u “izravnim pregovorima” Izraelaca i Palestinaca, upozorio je UN-ov glavni tajnik.

“Nema alternative rješenju dviju država” s “Jeruzalemom kao prijestolnicom Izraela i Palestine”, dodao je.

Bolivijski veleposlanik u UN-u Sacha Soliz rekao je da se američka odluka “kosi s međunarodnim pravom i s rezolucijama Vijeća sigurnosti”.

U rezoluciji 2334 od 23. prosinca 2016. Vijeće “ističe da neće priznati nikakvu promjenu granica od 4. lipnja 1967., pa ni što se tiče Jeruzalema, osim onih o kojima će se strane dogovoriti u pregovorima”.

Sjedinjene Države, tada na čelu s Barackom Obamom, suzdržale su se u toj prigodi, što je omogućilo donošenje te rezolucije.

Komentiraj