Sutra hitna sjednica srbijanske vlade zbog Bajakova

HINA / Zoran ŽESTIĆ / TANJUG

Srbijanska vlada održat će u utorak hitnu sjednicu zbog odluke Hrvatske da za teretni promet zatvori granični prijelaz Bajakovo, izvjestila je u ponedjeljak navečer Radio-televizija Srbije nakon što je premijer Aleksandar Vučić zatražio od Hrvatske da otvori taj prijelaz i zaprijetio protumjerama.

Vučić je na izvanrednoj konferenciji za novinare zatražio od Zagreba da otvori Bajakovo i u suprotnom najavio da će Beograd tražiti međunarodnu zaštitu ili uvesti protumjere.

“U povodu jednostranih sankcija koje je Vlada Republike Hrvatske uvela protiv Republike Srbije premijer Aleksandar Vučić je za sutra u 14,30 zakazao hitnu sjednicu vlade”, javila je večeras RTS.

“Očekuje se da sva ministarstva pripreme mjere za zaštitu državnog teritorija, nacionalnog i ekonomskog interesa i ozbiljan odgovor na neodgovornu politiku vlade Hrvatske”, objavljeno je na internet portalu RTS-a.

“Molimo vas kao Boga da odustanete od takve neodgovorne politike, ako ne odustanete, mi ćemo poduzeti kontramjere, jer moramo štititi svoju zemlju”, izjavio je Vučić, u povodu odluke Zgreba da zatvori prijelaz Bajakovo-Batrovci za kamione koji dolaze s teritorija Srbije.

Hrvatska se zaustavljanjem teretnog prometa ponaša neodgovorno, a ukoliko to bude potrajalo, morat ćemo uvesti protumjere koje će više pogoditi Hrvatsku nego nas, istaknuo je Vučić.

“Molim hrvatske vlasti, ne zato što smo slabi, a oni jaki, već kao susjede, prijatelje, članicu EU, da povuku svoje neodgovorne odluke koje ni sami ne znaju na čemu su utemeljene. U protivnom, zbog kršenja brojnih bilateralnih i međunarodnih sporazuma bit ćemo prisiljeni i pravnim putem tražiti zaštitu za svoju zemlju”, poručio je srbijanski premijer.

“Naša zemlja suočena je više mjeseci s valom izbjeglica, a nismo davali neodgovorne izjave, niti ikada zaustavljali promet”, dodao je Vučić.

“Mi i dalje puštamo sve kamione koji dolaze iz Hrvatske, a oni ne puštaju ni jedan iz pravca Srbije, ali to naše strpljenje neće dovjeka trajati”, kaće Vučić i naglašava kako razumije da je EU u teškoj situaciji, ali traži od Bruxellesa da “upozori svoju članicu da se tako ne može ponašati”.

Ranije danas Beograd je i službeno zatražio hitnu reakciju EU-a na odluku Hrvatske, a resorni ministri upozorili su da štetu trpe i srbijanske i hrvatke tvrtke jer je ta ruta vezana i za trgovinu u cijeloj regiji.

Srbijanski vicepremijer i ministar ministar trgovine Rasim Ljajić ocijenio je da je zatvaranje graničnog prijelaza Bajakovo za kamione iz Srbije “flagrantno kršenje” Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju jer ne dopušta ulazak i tranzit kamiona iz Srbije.

“Hrvatska je kao članica EU dužna poštivati sve odredbe Sporazuma Srbije i EU o stabilizaciji i pridruživanju, i zato naša zemlja očekuje reakciju Bruxellesa u cilju što hitnijeg rješavanja ovog problema”, navodi se u pismu europskom povjereniku za proširenje i susjedsku politiku Johannesu Hahnu.

 

  • Kako je priopćeno iz Ljajićeva ureda, kolone kamiona iz pravca Srbije na graničnom prijelazu Batrovci–Bajakovo dugačke su i po desetkilometara jer je taj prijelaz do ponoći bio jedini otvoren za teretni promet između Srbije i Hrvatske.

 

Ljajić u pismu pita europske dužnosnike tko će nadoknaditi ogromnu štetu koju zbog blokade trpi srpsko gospodarstvo i izvoznici, upozorivši da je veliki dio robe u zaustavljenim kamionima kvarljiv.

Srbijanski ministar također naglašava da da su “ovakvom nerazumnom odlukom hrvatskih institucija” narušeni i temeljni principi Svjetske trgovinske organizacije (WTO), čija politika počiva na slobodi kretanja robe i usluga.

“Potpuno je začuđujuće da Hrvatska svoju odluku pravda razlozima sigurnosne prirode i migrantskom krizom, sa kojom se suočava i naša zemlja, a nikome u Vladi Srbije nije palo na pamet zbog toga zatvarati granice, spriječavati normalan promet, zaustavljati protok robe i usluga i narušavati temeljna načela na kojima počiva slobodno europsko tržište”, naglasio je Ljajić.

Ministar je naveo da je Srbija “čvrsto opredijeljena za očuvanje regionalne stabilnosti i dobrosusjedskih odnosa”, te očekuje da se “tim principima” rukovode i svi ostali.

I ministar gospodarstva Željko Sertić upozorio je da će zatvaranje granice Srbije i Hrvatske za teretni promet imati ozbiljne posljedice po ekonomiju i tržište jugoistočne Europe.

“Nije prvi put da Hrvatska političkom odlukom utječe na ekonomske odnose u regiji. To nije dobra poruka ni regiji ni Srbiji, niti javnosti EU-a”, rekao je Sertić u Gospodarskoj komori Srbije.

Po njegovim riječima, Hrvatska je odlukom o zatvaranju Bajakova za teretni promet “ugrozila kompanije i iz Srbije i iz Hrvatske”, budući je ta ruta vezana za trgovinu cijele regije s EU-om i da zemlje CEFTA-e “60 posto robe plasiraju na tržište Unije”.

Komentiraj