Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar izjavio je novinarima u utorak, nakon sjednice Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga sabora, da “nema šanse da Kurikularna reforma propadne”, ali i objasnio kako je provedena javna rasprava preduvjet da se prijavimo za novac iz Europskoga socijalnog fonda za provođenje te reforme.

Ministar je od početka do kraja – puna tri sata –  sudjelovalo na sjednici Odbora čija je predsjednica Gordana Rusak najavila da će zaključci biti doneseni na idućoj sjednici, a novinarima je rekao kako je “rasprava bila sjajna”, da je osobno jako puno naučio na sjednici te da očekuje zaključke Odbora koji će, uvjeren je, puno pomoći u radu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS).

Istaknuo je kako smo “konačno ušli u operativnu provedbu reforme- trebalo nam je neko vrijeme da se ‘zalaufamo’, ali je ključno da sada idemo dalje”. Podsjetio je kako je u tijeku stručna rasprava koja će trajati do početka svibnja, te istaknuo kako će nakon stručne uslijediti javna rasprava koja je ključna i trajat će najmanje mjesec dana.  Primjedbama i prijedlozima iz rasprave doradit će se dokumenti te je ministar uvjeren da će se eksperimentalna provedba kurikularne reforme početi na jesen.

Novinare je zanimalo i kako će eksperimentalna nastava provesti sa za to predviđenih šest milijuna kuna, a Šustar je odgovorio kako “dobar dio kolača mora osigurati nacionalna komponenta, ali to nije dovoljno”. Dodao je kako je zanimljivo da je Ekspertna radna skupina za provedbu reforme potrošila samo tri milijuna kuna, od predviđenih 12 milijuna. Ministar je objasnio kako ćemo se za novac iz Europskoga socijalnog fonda moći prijaviti nakon provedene javne rasprave. Jer, istaknuo je, “Europa ima svoje kriterije, a i u planu razvoja strukovnog obrazovanja tri puta se vraćao dokument upravo zbog toga što se preskočila javna rasprava. Ako je to obvezno, onda javna rasprava mora biti provedena kako treba”.

Jedno od novinarskih pitanja upućenih ministru bilo je i namjerava li odstupiti ako reforma bude zaustavljena. “Nema šanse da reforma propadne jer mislim da je bilo previše uzaludnih pokušaja”, bio je ministrov odgovor.

“Ako to napravimo, nema šanse da dam ostavku. Ali, ako falimo, lako za mene, ja ću otići, ali smo opet falili svi i izgubili pet godina, kako u viskom obrazovanju, tako i u vertikali koja ide do visokog obrazovanja”,  rekao je Šustar.

Jokić: Očekujem da će se vrlo skoro raspisati javni natječaj za eksperimentalne škole

Voditelj Ekspertne radne skupine za provedbu Cjelovite kurikularne reforme Boris Jokić predstavio je Odboru bitne odrednice Kurikularne reforme u prezentaciji “Prošlost, sadašnjost i budućnost”, a novinarima je nakon sjednice izjavio kako u skoroj budućnosti – u roku tjedan od dva, očekuje da će biti raspisan javni natječaj za škole u kojima će se eksperimentalno provoditi reforma.

“Osluškujući raspravu i općenito konsenzus politike oko reforme obrazovanja očekujemo da se u sljedećih tjedan do dva raspiše javni natječaj za eksperimentalne škole i to bez obzira na to hoće li se u ekperimentalnu provedbu ići ove ili iduće jeseni što nije ključno”, rekao je Jokić. Ključnim pak za eksperimetalnu provedbu smatra opremanje škola i osposobljavanje nastavnika za što, istaknuo je, treba vrijeme.

Jokić očekuje i da će iz Europskoga socijalnog fonda nastaviti planirati novac za provedbu reforme jer smatra da je novac iz toga fonda nužan za razvoj hrvatskoga sustava odgoja i obrazovanja.

“Mislim da su sve političke silnice spremne za ovu promjenu. Naravno, ta promjena ovisi o nekoliko stvari. Glavni preduvjet nije novac, glavni preduvjet je entuzijazam nastavnika i ljudi u školama i bez toga od reforme neće biti ništa”, rekao je Jokić. Istaknuo je kako taj entuzijazam počiva na tome da ljudi poput ministra kažu da stoje iza te reforme.

“Ako ne stoje jasno, onda to treba također reći. U nedostatku toga da se jasno i odlučno kaže, ja ću ovdje prvi reći –  ako treba odgoditi reformu, neka se odgodi, međutim, na političke pritiske nećemo pristati”, zaključio je Jokić.

Komentiraj