Goran Stanzl/PIXSELL

ŠUSTAR “Ako se utvrdi da je Brkić plagirao, a postane ministar, to je udarac cijeloj Vladi”

Ministar obrazovanja, znanosti i sporta Predrag Šustar gostovao je u emisiji ‘Nedjeljom u 2’ Aleksandra Stankovića. Šustar je otkrio kako se uvijek dvoumio između prirodnih i humanističkih znanosti, uvjeren je da je filozofija njegov intelektualni domet i zbog raspravnih sposobnosti veliki mu je plus politici.

U politički je život ušao kao član Laburista koji su propagirali ‘srednji ekonomski put’, a ‘nakon osobnog sazrijevanja’ došao je u HDZ. “Ja sam u filozofiji našao intelektualni dom, a isto tako sam našao dom u HDZ-u i neću se nikada predomisliti”, rekao je.

Stanković ga je upitao o njegovoj tezi o evoluciji, a Šustar je rekao da mu je drago da je članak iz povijesti filozofije podigao buru. “Teorija evolucije je, kao i svaka znanstvena teorija, manjkava. Ona je s vremenom sazrijevala i danas ima status znanosti, tako da je danas najnovija stvar spajanje teorije evolucije i molekularne biologije. Ali svaka znanost ulazi u ranjivost, i što je ranjivija to je više znanstvena. U samom članku, tu je Bošković i primarni fokus je na povijesti filozofije”, kaže.

Hipotezu o Bogu kao dizajneru svega nazvao je malo vjerojatnom. “U svakoj teoriji imate skeptika, a on je tu da jača… Kreacionizam nema neku potkrjepu, ali on je tu da gura teoriju evolucije. Odgojen sam u katoličkoj obitelji, to je ona osobna dimenzija, ali ja ne vidim tu nikakvu suprotstavljenost kada predajem studentima teoriju evolucije”, rekao je i dodao da je stav crkve da prihvaćamo teoriju evolucije, ali ne isključujemo mogućnost dizajnera.

“Ja tu ne vidim nikakav sukob, bilo bi šizofreno da ja pišem članke i idem na kongrese, a ne osjećam nikakvu napetost”, rekao je Šustar. Na pitanje voditelja koja je svrha uređenosti svijeta, Šustar kaže da kao vjernik ima odgovor, ali kao znanstvenih taj odgovor nije isti. “Religija je nešto što otvara prostor sumnji i raspravi. Vjera potiče razum, a razum ide prema vjeri, međusobno se nadopunjuju”, dodaje.

Otkrio je da se zalaže za reformu školstva jer je našoj djeci potrebna stabilnost u obrazovanju. Kazao je i kako treba pojednostavniti proces digitalizacije škola, a vjeruje da ju je moguće provesti sredstvima iz Europske unije.

Stanković ga je upitao i o slučaju plagijata diplomskog rada glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića, kandidata Domoljubne koalicije za ministra branitelja. “Ako se utvrdi da je plagirao, a postane ministar, to je udarac cijeloj Vladi”, rekao je Šustar. Smatra da je veza između gospodarstva i akademske zajednice kod nas samo deklarativna. za vjeronauk se, smatra ‘mora naći praktično rješenje’, a građanski odgoj je ‘itekako potreban i treba biti međupredmetno raspoređen’.

Komentiraj