Susret Trumpa i Putina na G20 u Argentini

LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov američki kolega Donald Trump sastat će se za mjesec dana na marginama samita skupine G20, potvrđeno je iz Kremlja.

Dvojica predsjednika prije toga će se sastati 11. studenoga u Parizu u sklopu komemoriranja završetka Prvog svjetskog rata, ali razgovor će biti kratak, izjavio je kremaljski dužnosnik Jurij Ušakov. Za razgovore na marginama samita G20 u Argentini, 30. studenog i 1. prosinca, kazao je da će biti “dulji i konkretniji”.

Bijela kuća zasad nije komentirala.

Putin i Trump nisu se sastali uživo još od srpnja i bilateralnog samita u Helsinkiju koji je izazvao negodovanje u SAD-u. Kritičari su Trumpa prozvali zbog dodvoravanja Rusiji. Prvi put su se susreli u srpnju 2017., na rubu sastanka na vrhu G20 u Hamburgu u Njemačkoj.

Odnosi Moskve i Washingtona na najnižoj su razini od kraja hladnog rata zbog razlika prema ratu u Siriji, sukoba u Ukrajini i optužbi Washingtona da se Rusija uplela u američke predsjedničke izbore 2016. godine. Rusija odbacuje te navode.

Novi izvor neslaganja je Trumpovo najavljeno povlačenje iz 30 godina starog sporazuma s Rusijom, kojim se zabranjuje čitav niz nuklearnog i konvencionalnog oružja, uz obrazloženje da Rusija godinama krši spomenuti sporazum.

Američki nacionalni savjetnik za sigurnost John Bolton rekao je ovog tjedna nakon posjeta Moskvi da je Bijela kuća formalno pozvala Putina u posjet sljedeće godine.

Komentiraj